Kako se na posve prirodan način zaštiti od komaraca?

Isprobajte prirodne repelente! Iako je ljeto mnogima najdraže godišnje doba zbog sunca, mora i odmora, užitak nam nerijetko kvare česte najezde komaraca. Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji naneseni na kožu, odjeću ili podove i okvire prozora odmah odbijaju komarace, ose, stršljene i druge insekte

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je najučinkovitije eterično ulje koje odbija komarce. Nalazi se u lišću limunskog eukaliptusa i danas ulazi u sastav gotovo svih prirodnih sprejeva repelentnog djelovanja.
Eterično ulje limunskog eukaliptusa možete upotrijebiti i kao repelent za prskanje otvorenih površina – terasa, okvira prozora, prostirki u prirodi, nogavica hlača, ovratnika majice koju nosimo; ili za kombinaciju koja ugodno isparava u aromalampici. Čep na bočici zamijenite raspršivačem te napravite kombinaciju pola eteričnog ulja i pola destilirane vode, a prije upotrebe sjetite se dobro protresti mješavinu! Mješavine nisu namijenjene osjetljivoj koži lica te nikada nemojte dopustiti da dijete samo nanosi repelent, bilo prirodni ili sintetski, jer ga može progutati ili će mu izazvati iritaciju sluznice.
Zaštita na otvorenom može se postići aromalampicom u koju se nakapa dvadesetak kapi eteričnog ulja paprene metvice, a postupak se ponavlja čim ulje ishlapi. Zatvorenim prostorima je ipak primjereniji aroma uređaj, difuzer, u koji se do naznačene oznake nakapa čisto eterično ulje bez dodatka vode.
U zaštitu se može uvrstiti i hidrolat paprene metvice koji djeluje protuupalno, rashlađujuće te je izvrstan odabir za ljetnu njegu kože: nakon sunčanja, kod opekotina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža i alergijskih reakcija kože.

 

Komentari