Kurkuma – pravo čudo prirode!

Poznata su brojna ljekovita svojstva kurkume, koju opravdano nazivaju - čudom prirode

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njezinog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Ona je jedan od glavnih sastojaka začina curry. Upravo zbog kurkume curry ima tako lijepu žutu boju. Kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike te kao prirodan pesticid. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, nemojte strahovati. To je prirodno bojilo kurkumin!

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova, a aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi je kurkumin. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam. Kurkuma tako koristi za:  jačanje probave,
obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, protiv gljivica i bakterija, protiv crijevnih parazita…

kurkuma

Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.

Antikancerogeno djelovanje

Jedna od najbitnijih značajki kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njezinih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava. Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika, te je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske nadomjeske, za smanjivanje rizika od raka dojke. Druga istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te sprečava leukemiju kod djece.

Antiupalna svojstva

Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa. Kurkuma je dokazala svoje protuupalno djelovanje u brojnim istraživanjima. Kurkumin – glavni aktivni sastojak u kurkumi – učinkovito je ublažio jutarnju ukočenost i otekline zglobova. 1200 mg kurkumina je djelovalo protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protuupalnog lijeka fenilbutazona. Za razliku od konvencionalnih lijekova protiv artritisa, kurkumin ne uzrokuje brojne nuspojave. Prirodan je i siguran.

Kurkuma također djeluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da inhibira stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika bola i upala kod artritisa.

U drugim ispitivanjima kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju kolesterola i šećera, spriječio grušanje krvi, žgaravicu i zaštitio jetru od štetnih tvari. Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.

kurkuma

Antiseptičko djelovanje

Osim za unutarnje probleme, kurkuma je odlična i za liječenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze. Zbog svojeg antiseptičkog djelovanja može se upotrijebiti u oblozima za rane i opekline, te protiv opasne infekcije zlatnim stafilokokom. Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično djelovanje, osobito u slučaju kandide. Da biste spriječili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno – u obliku paste napravljene od žličice kurkume i malo vode.

U Indiji kurkuma se koristi i za njegu kože. Od kurkume koža postaje čista, glatka i svježa. Zbog toga se tradicionalno koristi za uljepšavanje mladenke prije vjenčanja.

U Kini je otkriveno i da kurkuma pomaže kod depresije.

Osim toga možete ju koristiti i kao začin u kulinarstvu, u pripremi slatkih i slanih jela. Da biste pripremili čaj od kurkume, osobito popularan u Japanu, potrebno je dodati žličicu kurkume u šalicu vruće vode.

Kvalitetnu, organski uzgojenu kurkumu možete pronaći u Alternativa Webshopu.

Tekst: Alternativa za vas
Foto: Profimedia 

 

Komentari