Prepustite se životu i približite prirodi

Današnjom vježbom razvijate osjećaj zadovoljstva vlastitim tijelom, samopouzdanje, sigurnost i emotivnu stabilnost

Upišete li u Google riječ sreća, otvorit će vam se više od 26 milijuna rezultata pretrage s nekoliko milijardi definicija i isto toliko savjeta koji, tvrdi klinički psiholog Jeremy Cole, imaju samo jednu zajedničku karakteristiku: uglavnom su apsolutno beskorisni. A to, dodaje on, posebno je zabrinjavajuće u situaciji kad se, prema statistikama, svaka sedma žena i svaki deseti muškarac danas u ovom ili onom obliku osjećaju istinski nesretnima.

Jogijski su mudraci sreću smatrali logičnom rezultantom zdravog života, duševnog mira i ispravnog odnosa prema sebi i drugima, pri čemu je redovito vježbanje bilo prvi preduvjet na ‘fizičkoj razini promjena’. Današnja asana jedna je od onih koje se posebno preporučuju za postizanje osjećaja dubokog unutrašnjeg mira, ravnoteže i istinske sreće. Na ‘psiho-socijalnoj razini promjena’ zanimljivi su neki jogijski postulati kojih se valja pridržavati, a najzanimljiviji među njima su primjerice:

– odagnati svaku potrebu kritičkog prosuđivanja sebe ili drugih
– prepustiti mirno životu i sudbini da nam donosi i odnosi ono što mora
– razviti osjećaj bliskog suživota s prirodom

Današnja vježba nije jednostavna, ali s njezinim postupnim svladavanjem raste osjećaj zadovoljstva vlastitim tijelom, te samopouzdanje, sigurnost i emotivna stabilnost. Po učenju joge vježba neutralizira nakupljene stresove i potiče unutrašnji osjećaj sreće.

joga

joga

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centra Zagreb!

Komentari