Recept za dugovječnost!

Prehrana, plivanje, šetnje i joga - izvanredni su za prevenciju preranog starenja

Japanski pjesnik Matsuo Basho u smiraj svoga života napisao je haiku: “Staza dragih uspomena. I umorne noge. Zove me starost.” U uvodu jedne knjige o zdravom starenju klnike Mayo piše da dolazak starosti najavljuju noći kad od bolova ne možete spavati zbog obične popodnevne partije golfa, a jedan je komičar ispalio i onu antologijsku ‘počinješ starjeti kad treći put shvatiš da ne možeš drugi put’.

Znanost, neumoljiva kakva već jeste, nudi činjenice i upozorava da starenje dolazi mnogo prije nego nam se to čini: dišni kapacitet počinje se smanjivati već prije 30. godine života da bi se do 80. godine smanjio za 40 posto. Nakon 35. godine života usporava se obnavljanje koštanih stanica, pa između 40. i 80. godine žena izgubi 40 posto koštane mase. Oko 50. se pojavljuju prvi znakovi mogućih problema sa srcem, mišićna masa počinje nezaustavljivo ‘nestajati’, kod žena jajnici luče dramatično manje estrogena i progesterona itd… Srećom, ima i dobrih vijesti!

Znanstvenici već spomenute Mayo klinike tvrde da nasljedni faktor čini tek trećinu ukupnih predispozicija preranog starenja, a da na preostale dvije trećine možemo i te kako utjecati, prije svega zdravim životom, prehranom i vježbanjem. Dr Miriam Nelson iz američkog Ministarstva gospodarstva u Bostonu serijom je eksperimenata s ljudima treće dobi dokazala da čak i 90-godišnjaci mogu vratiti snagu od prije 30 godina i zaključila: “Mnogo toga što smatramo starenjem samo je popratni učinak neaktivnosti i loše prehrane”. U jednom istraživanju na 100 članova staračkog doma (72-98 godina) deset tjedana vježbanja udvostručilo je njihovu mišićnu snagu. Američke statistike kažu da žene koje pet puta tjedno izlaze na 45-minutnu brzu šetnju, upola manje obolijevaju od žena koje to ne rade. Tjelovježba potiče bijele krvne stanice i pomaže održati razinu imuniteta.

Drevna indijska medicina (ajurveda) uz vegetarijansku prehranu, redovitu meditaciju i vježbe joge, savjetuje plivanje i lagano pješačenje kao izvanrednu prevenciju preranog starenja. Današnja vježba idealna je za ljude treće dobi, prije svega zato što stimulira opću cirkulaciju, duboko disanje i rad srca, a jednostavna je za izvođenje.
.
OTKLONI U STRANU SA PODIGNUTIM RUKAMA

U početnom stojećem položaju najprije uz mirni i duboki udisaj ispružite ruke uvis (slika 1), zadržite dah koliko vam je ugodno, a zatim se, uz izdisaj, savijete u jednu stranu. Potom se uz udisaj ponovo istegnete uvis, pa uz izdisaj spustite ruke u početni položaj i nastavite s vježbom u drugu stranu (slika 2).

yogayoga

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centra Zagreb!

Komentari