Što sve loše utječe na našu kralježnicu

Nema 'povlaštenih' zanimanja kada je o oštećenjima kralježnice riječ

Japanski časopis Fokus objavio je svojedobno fotografiju pogrbljene starice, koja je cijeli život provela na rižinim poljima osuđena da zbog strašnih deformacija na kralježnici većinu života bude bespovratno savijena gotovo pod kutom od 45 stupnjeva. Ispod slike je pisalo: “Je li ovo sudbina i homo sapiensa modernog doba?”. Sve su, naime, pogubnije posljedice suvremenog sjedećeg načina života i obilje degenerativnih promjena na kralježnici. U Americi je objavljeno upozorenje da 80 posto radno aktivne populacije u naponu snage (između 30 i 50 godina) gubi bitku s kralježnicom uz prijetnju invaliditeta zbog niza tegoba, bolova i sl.

Pod naslovom ‘Sto načina da stvari krenu loše’ ortoped dr. Morgan Gynt prezentirao je tek dio problema sa zagonetkom zvanom kralježnica. Počeo je s činjenicom da možete osjećati strašne bolove, a da nalazi i rendgenske slike ne pokazuju baš nikakva oštećenja. S druge strane spomenuo je loše nalaze pacijenata koji subjektivno nisu osjećali baš nikakve tegobe. Nema pravila niti ‘povlaštenih’ kategorija zanimanja. Kralježnica je ugrožena kod onih što neprekidno stoje (frizera, stomatologa i dirigenata), ali i kod sjedećih profesija. Stradava ako pretjerano mirujete, ali ugrožena je i kod sportaša koji redovito treniraju, naštetiti joj mogu i opterećenja, ali i prekomjerno ‘čuvanje’. Reagira na način prehrane, na navike (alkohol, pušenje, lijekovi), pa čak i (ne)redovitost stolice i mokrenja, spolne zaraze… Dodamo li tome istraživanja psihijatara George Solomona i Rudolpha Moosa sa Sveučilišta Stanford (SAD) o izravnoj vezi emocionalnih problema i degenerativnih promjena na kralježnici, čini se doista da stvari mogu krenuti loše na sto načina.

Zanimljivo je, međutim, da se svi stručnjaci slažu kako umjerena, redovita i dobro programirana tjelesna aktivnost nikada ne mogu štetiti, a gotovo uvijek pomažu, ne samo u prevenciji, nego i u uklanjanju tegoba. Ova vježba izrazito djeluje ne samo na kralježnicu, nego i na sve zglobove održavajući ih dugo u optimalnoj funkciji.

vježbe za kralježnicu

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centra Zagreb!

Komentari