Tko će je sve smjeti koristiti medicinski kanabis?

Već ove jeseni i Hrvatska bi mogla ući u društvo 12 zemalja EU u kojima je ova biljka legalizirana u medicinske svrhe. Tko će je sve smjeti koristiti i kako te zašto struka još uvijek nije sigurna je li 100% bezazlena, osobito kad je riječ o osobama s psihičkim oboljenjima?

Uskoro bi svi naši bolesni sugrađani koji imaju potrebu za korištenjem biljnih pripravaka u medicinske svrhe na bazi indijske konoplje (marihuane) mogli te pripravke, legalno, uz liječnički recept, nabavljati u ljekarnama diljem Hrvatske. To je obećanje dao aktualni ministar zdravlja dr. Siniša Varga i tako razveselio one koji već neko vrijeme slušaju kako ova biljka nudi olakšanje za bolesnike koji trpe bolove, prije svega za oboljele od multiple skleroze, malignih bolesti, epilepsije ili AIDS-a. Upravo kad je riječ o ovim bolestima, povjerenstvo za analizu i preporuku primjene indijske konoplje Ministarstva zdravlja spremno je dati zeleno svjetlo za korištenje indijske konoplje, biljke koja je čovjeku poznata od davnina (smatra se prvom biljkom koju je zasadio!), a koja je – treba i to reći – još uvijek ipak najčešće upotrebljavana zabranjena droga u mnogim razvijenim zemljama. Zagovornici medicinske upotrebe, odnosno lijekova na bazi kanabinoida, tvrde da oni pomažu kod niza kroničnih bolnih stanja, od raka do spazma uzrokovanih multiplom sklerozom. Iako ima niz dokazanih štetnih učinaka na zdravlje i pušenje može donijeti veće javnozdravstvene rizike, marihuana je nekim oboljelima olakšala život i to je činjenica od koje ne treba bježati. Stoga medicinska potreba za uporabom marihuane leži u primjeni jasno definiranih medicinskih indikacija i protokola te definiranih i učinkovitih kemijskih spojeva, a ne – upozoravaju stručnjaci – uzimanju neprerađene biljke kanabisa. Premda uskoro stiže u ljekarne, stručnjaci se još ne usude reći da je marihuana ljekovita biljka jer, dok nekomu olakšava muke, drugima – pogotovo osobama koje boluju od psihičkih bolesti – može stvoriti ozbiljne probleme. I dok je u slučajevima multiple skleroze, malignih bolesti (i to samo za ublažavanje mučnine i povraćanja), HIV-a i dječjeg epileptičkog sindroma Povjerenstvo reklo da se može preporučiti pripravak kanabisa, potpuno su odbili mogućnost ublažavanja simptoma psihoze, shizofrenije, anksioznih pormećaja, depresije i PTSP-a na ovaj način. Ipak, postane li indijska konoplja u Hrvatskoj doista legalna, to bi značilo da se može koristiti uz liječnicki recept, i to samo za odreeđne pacijente.

Marihuana će se tako, po svemu sudeći, moći propisati čak i djeci. Trebala bi se prodavati samo u tabletama u maksimalnoj dozi od 7,5 grama mjesečno, ali razmišlja se još i o ulju, nazalnim sprejevima te cvjetovima indijske konoplje. Pripravci u kapsulama i za inhalaciju sadržavali bi točno propisan udio aktivne tvari kanabisa, a njihova izrada bila bi standardizirana. Prema prijedlogu Povjerenstva, svaki bi pacijent dobio  individualizirani pripravak, prilagođen potrebama. Tako bi se pomoglo bolesnima, ali ih se i zaštitilo od kupnje skupih, a neprovjerenih pripravaka na crnom tržištu. “Imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje te činjenicu da bolesnici u Republici Hrvatskoj kupuju kanabis na crnom tržištu, nužno je regulirati uzgoj, preradu, promet i propisivanje kanabisa u medicinske svrhe. Stoga je potrebno promijeniti postojeće zakonodavstvo te uvesti djelotvorne mehanizme kontrole kako bi se omogućila uporaba kanabisa u medicinske svrhe, a spriječila zlouporab”‘, stoji u obrazloženju Zaključka za promjenu zakonodavstva.

Prirodni analgetik 

Ljekoviti pripravci biljnog podrijetla imaju dugu tradiciju primjene u prevenciji i liječenju diljem svijeta. Njihova proizvodnja velikim se dijelom veže za farmaceutsku industriju i najčešće se registriraju u kategoriji biljnih lijekova i tradicionalnih biljnih lijekova. Medicinskim kanabisom smatraju se cvjetovi biljke Cannabis sativa, L. i njenih varijacija. Kanabis je jedina biljka koja sadrži jedinstvenu klasu molekularnih spojeva pod nazivom kanabinoidi. Mnogi kanabinoidi su identicirani, ali dva prevladavaju – THC, koji je psihoaktivan sastojak kanabisa, i CBD, koji je antipsihoaktivni sastojak. Medicinski kanabis je uvijek isti. Pri njegovu uzgoju se ne koriste pesticidi, oslobođen je teških metala, u potpunosti je sterilan i 100% prirodan. Tisućama godina koristi se u tradicionalnoj medicini, a dokazano je blagotvoran u ublažavanju simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze i AIDS-a, do nuspojava kemoterapije. Riječ je o svojevrsnom prirodnom analgetiku koji navodno ublažava i spazme, ublažava negativna djelovanja i olakšava život bolesnicima, a u mnogim slučajevima javljaju se i potpuna izlječenja. U državama poput Hrvatske, gdje se medicinski kanabis još uvijek ne može dobiti legalnim putem, ono što se kupuje na crnom tržištu nije standardizirano, kvaliteta i medicinska učinkovitost takvog kanabisa je upitna, a dileri mogu odrediti cijenu koju žele.

Komentari