Zdravim životom protiv depresije

Depresija često može ublažiti ili spriječiti navikama zdravoga življenja

Statistike, suhe, neumoljive i crne kakve obično jesu, kažu da se u suvremenom društvu depresija nezadrživo širi, da u Hrvatskoj već danas bilježimo 300 tisuća depresivnih osoba, a da je sve to tek vrh sante leda, jer mnoge osobe i ne znaju da boluju od ove bolesti.
Psihijatar John J. Foster gorko je primijetio da možda nije poznat najpametniji način kako prići depresivnoj osobi, ali je garantirano već otkriven najgluplji pristup: depresivnu osobu pokušati ‘oraspoložiti’ i ‘razveseliti’ besmislenim frazama o tome kako je život lijep, a sutrašnjica vedra. Jer, objašnjava, depresija može imati na stotine različitih uzroka, koji katkada uopće nemaju veze s objektivnom životnom situacijom pacijenta. Drugim riječima, čak i osoba koja je svjesna da joj sve u životu ide lijepo, može patiti od duboke depresije.

Ova bolest može, primjerice, biti izazvana onim što se obično naziva ‘sindromom sezonskih afektivni promjena’, a najčešće se očituje kao ‘zimska depresija’, jer joj je ishodište sa zapadnjačkog medicinskog gledišta, pomanjkanje sunčeva svjetla. U novije vrijeme raste broj depresija uzrokovanih nezadovoljstvom poslom ili strahom od gubljenja radnog mjesta. Zanimljivo je da depresija može biti i rezultat nakupljanja otrova u debelom crijevu zbog dugotrajne opstipacije, a mogu je izazivati i davni neriješeni unutrašnji konflikti samog bolesnika, bez ikakvog vanjskog povoda. Nimalo ohrabrujuće ne djeluje činjenica da su neki oblici depresije rezultat neurokemijskih poremećaja u mozgu koje uopće ne možemo kontrolirati.

Što učiniti?

Za početak, prihvatiti istinu da stvar nije ni jednostavna, niti bezazlena i pokušati je riješiti u suradnji s liječnikom.
Postoje snažni dokazi da se depresija često može ublažiti ili spriječiti navikama zdravoga življenja – zaključak je grupe američkih liječnika, autora ‘Velikog obiteljskog savjetnika o zdravlju’. Pravilna prehrana, tjelovježba, odmor, izbjegavanje prekovremenog rada i odvajanje vremena za stvari koje uživate činiti smanjuju izglede za pojavu depresije. Jogiji odavno, kao jednostavan recept, savjetuju rano ustajanje što su potvrdila i mnoga suvremena klinička istraživanja, pogotovo ako se uz rano ustajanje veže i lagana gimnastika, šetnja ili set vježbi joge.

joga

Na kraju, za utjehu svima koji smatraju kako je ‘njihova depresija posebno teška i nerješiva’, spomenimo i jednostavnu znanstveni dokazanu konstataciju kako ‘većina depresivnih osoba manje ili više netočno procjenjuje vlastitu situaciju’.

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centra Zagreb!

Komentari