Ljutnja ugrožava zdravlje vašeg srca

Negativne emocije poput ljutnje, srdžbe i bijesa koje ne otpuštamo nego ih zadržavamo u sebi ustvari su tempirana bomba u našem organizmu koja, kada se aktivira može rezultirati srčanim bolestima

Ponekad nam se ona čini kao sastavni dio našeg temperamenta i naravi ili pak iskaz onog djetinjeg u nama. I redovito bi naši razlog odnosno opravdanje za njezino postojanje. Naravno, ljutnju i bijes gotovo uvijek nešto uzrokuje, i ma koliko doista imali ‘razloga’ za ovakvu reakciju, ona je – vrlo štetna. Stoga je bitno ne umanjivati njezin značaj odnosno negativne posljedice koje ostavlja za naše zdravlje, kako psihe, tako i tijela. To je potvrdilo i novo istraživanje provedeno u Americi, na Bostonskom sveučilištu.

U studiji, u kojoj je sudjelovalo 1769 muškaraca pokazalo se kako oni muškarci koji se češće ljute i burno reagiraju te su verbalno nasilni kada se naljute, imaju puno više problema sa srcem. Ne samo da im ono kuca ubrzano ili da im se dogodi preskakanje srčanog ritma, nego osjećaju bol i pritisak u predjelu prsa nakon toga. Pri takvim ‘epizodama’ zabilježeno je i povećanje krvnog tlaka zbog sužavanja krvnih žila. Voditelji studije zaključuju da oni koji burno reagiraju i ne mogu obuzdati svoj bijes imaju 30 posto šanse za srčane bolesti, ali i infarkt, srčani udar…

Rješenje nije u potiskivanju osjećaja ljutnje i bijesa, jer tada nismo ništa dobro učinili za svoje zdravlje. Negativni osjećaji i dalje su ostali u nama i nagomilavanjem istih mogu postati tempirana bomba. Koja, kada se aktivira može imati kobne posljedice.

Stoga je ljutnju, stres, bijes, zamjeranje bitno – otpuštati. Možete to učiniti tehnikama opuštanja – meditacijom, gimnastikom, planinarenjem, sportom… odnosno svim onim što nas smiruje i čime možemo izbaciti sve negativne emocije iz sebe.

Komentari