Penjanje stepenicama najviše pomlađuje mozak

Ne morate svaki dan ispunjavati križaljka, rebuse i dobro igrati šah, kao ni naučiti sve rođendane napamet da biste održali svoj mozak u formi. Možete to učiniti i puno jednostavnijom aktivnošću integriranom u svakodnevni život

Rezultati nedavno provedenog istraživanja na Sveučilištu Concordia u Kanadi pokazuju kako ljudi, koji redovito trče stepeništem, bilo kao dio svoje svakodnevne rutine odlazaka i povrataka kući, ili pak kao dio tjelovježbe, imaju mlađi mozak. U studiji, objavljenoj u stručnom magazinu ‘Neurobiology of Aging’, znanstvenici su proučavali mozak, naročito volumen sivih stanica odnosno inteligenciju kod 332 ispitanika u dobi od 19 do 79 godina.

Pokušali su dovesti u vezu obim mozga s brojem prijeđenih stepenica te brojem godina koje su ispitanici proveli u školi, odnosno nivo njihovog obrazovanja. Rezultati su pokazali da one osobe koje su svakodnevno prelazile puno stepenica imaju i i više prostora u mozgu koji zauzima siva tvar. Njihov mozak bio je za 0,95 godina mlađi od onih koji nisu redovito išli stepenicama nego su se vozili liftom. Znanstvenici su također otkrili kako je i sa svakom novom školskom odnosno studijskom godinu koju su upisivali ispitanici, dob njihova mozga bila mlađa za 0,58 godina. U usporedbi s drugim sportskim aktivnostima poput vožnje bicikla ili pak trčanja, penjanje ili trčanje stepenicama je rekreacija koju starijim ljudima donosi najviše koristi u održavanju mozga mladim i aktivnim. Rekreacija i obrazovanje utječu na razliku između procijenjene dobi i kronološke dobi te ljudi mogu sami aktivno utjecati na to da mozak ostane mlad.

Komentari