9 trikova za zdravije slastice

Možete li zamisliti kolač bez suncokretova ili biljnog ulja, bijelog šećera, brašna i jaja?

Veganska prehrana najpoznatija je po tome što se ne konzumira meso ni bilo što drugo životinjskog podrijetla. Slagali se mi s takvim načinom prehrane ili ne, jednu stvar treba sagledati objektivno. Vegani svemu što rade pristupaju sa zdravije i alternativnije strane pa tako pokušavaju naći što više zamjena za nezdravi bijeli šećer, trude se jesti više sirove hrane (pa čak i deserte), izbacuju jaja i brašna iz svih jela i sl. Stoga vam otkrivamo 9 trikova kojima slastice postaju zdravije, Tvornice zdrave hrane.

Bez ulja

Neka ulja kao što su laneno, kokosovo ili konopljino preporučaju se čak i kod osoba koje su na dijeti, međutim postoji najjednostavniji i ujedno najzdraviji način kod pripreme deserta – eliminirati ulje općenito. Ulje u pečenju stvara kompaktnost, gustoću i vlažnost određenog jela, ali srećom postoji nekoliko namirnica koje lako mogu zamijeniti ulje, a uz to smanjiti masnoću i klaorije. Dobre opcije (zamjene) tako mogu biti pire od banane, bundeve ili šljiva, naribane jabuke ili avokado.

Stevija umjesto šećera

Stevija uistinu bez problema može zamjeniti šećer u svim receptima, samo treba biti oprezan, jer je ona mnogo slađa od šećera. Dobra alternativa je i šećer kokosovog cvijeta, koji također  i strukturom i okusom može zamijeniti šećer. To su prirodne zamjene, bez ikakvog utjecaja na glikemijski indeks i bez imalo kalorija. Šećer kokosovog cvijeta možete nabaviti na webshopu Tvornice zdrave hrane – ovdje.

Kakao u prahu umjesto brašna

Kakao prah savršena je zamjena za brašno u receptima zbog prirodne kiselosti koju sadrži. Kakao će strukturom zamijeniti brašno, a kolač će imati i manje kalorija i manje ugljikohidrata. Isto tako, dobro je znati da je kakao genijalan zgušnjivač u sirovim poslasticama kao što su browniesi i cookiesi. 100% organski sirovi kakao prah Green Origins možete kupiti ovdje.

Lan protiv brašna

Lanene sjemenke odlična su ‘low carb’ zamjena za brašno. Primjerice, brašno od pšenice previše je obrađeno i u njemu ne ostaje ništa osim ugljikohidrata koji uzrokuju samo da to da smo brže gladniji. Lan je, s druge strane, pun vlakana i omege 3. Pokušajre koristiti i same sjemenke, ali ih ponekad i usitnite u sjeckalici te koristite takvo improvizirano laneno brašno. Ono što je odlično jest to da lan daj dobar orašasti okus receptima.

Koristite kokosovo brašno

Kokosovo brašno vjerojatno je jedino brašno koje možete koristiti i konzumirati bez pečenja. Odličnom teksturom i gustoćom, ovo brašno možete koristiti u svakom receptu – za palačinke, muffine, sirove poslastice. Isto tako, u kuhanju juhe ili variva može poslužiti kao zgušnjivač. Kokosovo brašno hrvatskog brenda Moja Natura nabavite ovdje!

Zob mora biti u vašoj kuhinji

Zob će bez žrtvovanja okusa dostojno zamijeniti brašno. Tekstura će ipak biti nešto gušća, ali će za razliku od brašna vašim jelima pružiti više vlakana i hranjivih tvari. Zobene pahuljice pokazale su se idealne u raznim receptima.

Bademovo mlijeko voli deserte

Kratko i jasno – mlijeko je okusom slatko pa svakom desertu daje punoću okusa, a nema kalorija. Uz to, ne mijenja teksturu kolača. Ponaša se kao i ‘obično’ mlijeko.

Izbacite jaja

To će smanjiti kolesterol u vašim recpetima! Pokušajte napraviti jednu žlicu lana ili chia sjemenke s tri žlice vode i vjerojatno se više nikada nećete vratiti upotrebi jaja u pečenju deserata. Osim sjemenki, banane i bundeva bit će odlično vezivo u kolačima – baš kao i jaja.

Kakao maslac

Bez malo ugljikohidrata, bez kolesterola, a bogat vlaknima –  to je ukratko kakao maslac. Rastopljen na sobnoj temperaturi, radit će ‘čuda’ u vašim kolačima i tortama.

Komentari