Banana na prazan želudac? Bolje ne!

Uz agrume, banane su mnogima najčešće voće koje konzumiraju u prvom obroku u danu. Saznajte zašto je bolje 'premjestiti' je u neki drugi termin

Voćem uglavnom započinjemo svoj dan – bilo da je riječ o iscijeđenom soku od agruma, smoothieju ili pahuljicama u koje smo dodali svježe narezano voće. S nutricionstičkog stajališta, ovo je jedna od poželjnijih varijanti doručka. Ali, i tu je potreban oprez. Kao što postoje vrste voća koje se ne bi trebale jesti navečer, tako postoje i one koje ne bismo trebali uzimati na prazan želudac. No, vjerojatno će vas iznenaditi činjenica da je riječ o bananama, budući da njih najčešće i jedemo ujutro. Popularnost banane duguju i svojoj praktičnosti, naročito za one koji su u žurbi i nemaju vremena za spremanje doručka. Dok se spremaju ili voze na posao, banana je usputni obrok oko kojeg se nismo morali truditi, a ukusne su i pružaju obilje vitamina i energije. Saznajte zašto ipak banana ne bi trebala biti ono što ćete u danu prvo konzumirati, nego tek kasnije, kao međuobrok.

1 Od banane vam prijeti umor

Kada pojedete bananu na prazan želudac, razina šećera u krvi znatno se povisi. Isto tako se povećava i razina kiseline u organizmu. Banane nam dakle pružaju odmah energiju (to i razlog zašto je to idealno voće za sportaše), ali ona je kratkog vijeka pa vrlo brzo dolazi do premorenosti i osjećaja iscrpljenosti.

2 Brzo slijedi napad gladi

Banane sadrže veliki udio šećera, do 25 posto. Kada je pojedemo na tašte, količina inzulina u krvi rapidno poraste, a zatim se drastično smanji. To za posljedicu ima da se u tijelu javlja snažan osjećaj gladi ili bolje rečeno napad gladi, tako da odmah moramo nešto pojesti.

3 Hranjive tvari trebaju pomagače

Banane obiluju zdravim sastojcima poput vitamina B6 i kalija. Međutim, ove sastojke  organizam najbolje preuzima kada dolaze u kombinaciji s drugim tvarima. Dakle, ako već jedete bananu za doručak, onda bi ju trebalo pomiješati s drugim namirnicama – svježim kravljim sirom, jogurtom, orašastim plodovima, žitaricama, medom… To će biti dobar start za dan koji je pred vama.

Komentari