Četiri temeljna pravila za kombiniranje namirnica

Pravilno kombiniranje namirnica ključno je ukoliko nastojite regulirati svoju tjelesnu težinu

1 Bjelančevine jedite samo uz povrće, koje ne sadrži škrob. Bjelančevine mogu biti životinjskog podrijetla (meso, perad, jaja, mliječni proizvodi i riba) te biljnog, kao što su orašasti plodovi i sjemenke.

• Bjelančevine se dobro slažu s povrćem koje ne sadrži škrob. U takvo se povrće ubrajaju riga, šparoga, paprika babura, kineski kupus, brokula, kelj, pupčar, mrkva, cvjetača, raštika, krastavci, kelj, salata, špinat i blitva.

• Bjelančevine se ne slažu sa škrobom. Škrobne namirnice su žitarice, kruh i krekeri te škrobno povrće kao što je krumpir (bijeli i slatki), zimska bundeva, jam, pastrnjak, kukuruz i grašak drugim riječima, ne biste trebali jesti meso i krumpir ili hamburger. Umjesto toga, možete jesti meso s brokulom pripremljenom na pari ili pljeskavicu sa salatom.

2 Žitarice se dobro slažu sa svim vrstama povrća, i škrobnim i onima koje ne sadrže škrob.

3 Voće jedite samo za sebe, na prazan želudac. Ono se vrlo brzo probavlja pa, ako ga kombinirate s bjelančevinama ili ugljikohidratima, možete usporiti probavni proces, što izaziva unutarnju fermentaciju i neugodne simptome. Neki ljudi dobro podnose voće s orašastim plodovima i sjemenkama (primjerice, jabuka i maslac od badema), a oni se i inače slažu. Međutim, lubenice uvijek jedite posebno jer se probavljaju najbrže od svega voća, a ne slažu se s drugim vrstama hrane.

4 Masnoće i ulja možete jesti sa svim namirnicama osim voća.

Komentari