Heljda – idealna zimska namirnica bez glutena

Žitarica koja obiluje vlaknima i bogata je mineralima grije naše tijelo i daje mu obilje energije, a usto je dobar odabir za one intolerantne na pšenicu

Uz ječam i proso, heljda je jedna od onih namirnica koja najbolje grije naš organizam u hladnim zimskim danima. Naime, kao što postoje neke namirnice koje hlade tijelo, tako postoje i one koje ga, zbog svojih svojstava, zagrijavaju. Stoga se primjerice heljda preporuča kada dugo boravite na otvorenom i snijegu – ona je prava zimska hrana. Naročito će vas zagrijati ako ju pripremite kao varivo, dugo je kuhajući na laganoj vatri s povrćem i proteinima. Iako je zapravo voćna sjemenka, govorimo o njoj kao o žitarici i takvu ulogu ima u našoj prehrani. Ima jedinstven okus i upravo zato je mnogi vole, obiluje vlaknima, proteinima, željezom, antioksidansima te mineralima te sadrži manje kalorija nego druge žitarice.

ZAMJENA ZA PŠENICU I RIŽU

Mnogi je koriste kao zamjenu za rižu, ali i pšenicu jer ne sadrži gluten, što je čini idealnom za one intolerantne na gluten. Možete je nabaviti u dvije varijante – prženoj i neprženoj, a osim ‘klasične’ heljde u ljusci, postoji i ona bez ljuske koju zovemo prekrupa. Upravo ona služi kao zamjena za rižu. Od sitno mljevene prekrupe dobivamo heljdinu krupicu, koju koristimo kao griz. Heljdina kaša najčešća je varijanta heljde i nju upotrebljavamo kao prilog ili u varivima, dok brašno koristimo za spravljanje kruha. Zato heljdu mnogi osjetljivi na gluten koriste kao svakodnevnu namirnicu, a kruh i peciva od heljde moguće je nabaviti u gotovo svakoj trgovini i pekarni. Također, na policama trgovina možete naći i tjesteninu od heljde.

MOĆAN PRIRODNI LIJEK KOJI UBLAŽAVA POSLJEDICE KEMOTERAPIJE

Uz sve nabrojane nutricionističke benefite, heljda se koristila i kao lijek u narodnoj medicini i to kod reumatizma, dijabetesa te glaukoma. Sušeni cvjetovi heljde koriste se za spravljanje čaja koji ublažava kašalj i olakšava izbacivanje šlajma tj. sekreta iz grla i pluća, te posljedice zračenja i kemoterapije. Zbog velikog udjela vlakana, heljda pomaže kod probavnih problema. Pripravak od heljdinog brašna često se koristi za pripremu obloga za liječenje čireva, ekcema i lišajeva.

Komentari