Je li prirodni šećer zdraviji?

Dok javorov sirup i sirovi med primjerice, sadrže vitamine, minerale i druge hranjive tvari koje bijeli šećer ne sadrži, na kraju dana šećer je šećer. A što to konkretno znači? Doznajte u nastavku

Ne tako davno masti su dugo vremena bile krive za debljanje i višak kilograma. Onda su se neko vrijeme na stubu ‘srama’ našli ugljikohidrati. No, odnedavno su glavni krivci šećeri – sastojak koji može dovesti od preopterećenja jetara šećerom pa sve do inzulinske rezistencije te debljanja i taloženja masnoća.
Svi mi, pak, radimo jednu zajedničku grešku kada je šećer u pitanju. Naime, svi mislimo da je prirodni šećer ‘zdraviji’!

‘Dok javorov sirup i sirovi med primjerice, sadrže vitamine, minerale i druge hranjive tvari koje bijeli šećer ne sadrži, na kraju dana šećer je šećer jednom kada uđe u tijelo’, kaže Molly Cutler, nutricionistica i voditeljica zdravstvenog odjela na Sveučilištu Washington. Čak i voće koje obiluje vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i vlaknima, primarno sadrži fruktozu koja se metabolizira u jetri. Kada se konzumira u umjerenim do velikim količinama (dva voćna smoothija dnevno?) i prirodni šećeri mogu sniziti šećer u krvi do neželjenih razina, što rezultira otpornošću na inzulin i debljanjem.

Znači li to onda da si ne smijemo priuštiti mala voćna zadovoljstva? Naravno, da ne!

‘Kako bi i dalje uživali u slatkim zalogajima pazite da ih uzimate u malim količinama, držite se prirodnih izvora šećera poput voća, javorovog sirupa meda i kokosovog šećera. Konzumirajte ih unutar zdravih masti, proteina i vlakana kako bi prevenirali od naglih skokova šećera u krvi i debljanja’, savjetuje Cutler.

Komentari