Kako je propao trodnevni detoksikacijski plan naše novinarke

Nutricionist Nenad Bratković napravio je trodnevni detoksikacijski plan za našu novinarku. Doznajte što je sve trebala jesti i zašto joj nije uspjelo

Umor, loš ten, promjene raspoloženja, letargija, centimetri u struku koji su se već ozbiljno približili onoj brojki koja signalizira rizik od kardiovaskularnih bolesti i, dakako, izazov (mogu li ja to izdržati?!), samo su neki od razloga što sam se odlučila podvrgnuti 3-dnevnom detoksikacijskom programu. Nutricionist Nenad Bratković, kojeg bi već mogla nazvati i svojim prijateljem, s obzirom na dugogodišnju suradnju koju imamo, odmah me je upozorio kako ovaj moj plan neće donijeti ništa revolucionarno ako nakon njega opet nastavim po starom. Puno je bolje, kaže mi, jesti raznoliku hranu koja jamči sitost bez gladovanja, a onda jednom tjedno uzeti pauzu od sve te silne hrane koja zakiseljava organizam, nego se podvrgavati bilo kakvim restriktivnim režimima. Iako smatra kako ovakvi tzv. detoksikacijski jelovnici nemaju smisla, nisu održivi i njima se ne postižu ozbiljnije promjene u organizmu, pristao je ‘složiti’ detaljan jelovnik zahvaljujući kojem bih, barem nakratko, trebala odmoriti jetru, koja naporno radi kako bi ‘poništila’ sve ono loše što svi mi unosimo u tijelo. Poznato je kako, primjerice, kava ili pržena hrana utječu na rad jetre, no postoje i neke sasvim neočekivane namirnice koje također utječu na jetru. Jedna od njih je grejp. Tri dana bez mesa i slatkiša i, što je još važnije, kave?! Tri su osnovna razloga zbog kojih je ovaj moj plan bio osuđen na propast: prvi je što nisam karakter kad je hrana u pitanju, a najviše volim baš ono što ne treba; živim s četiri muškarca, sve redom ljubitelja mesa; a ne ide mi u prilog ni to što se u mojoj kući u svako doba dana (i noći) jede. Naime, svatko je u ‘krivo’ vrijeme gladan; svatko ima svoj bioritam, tako da su zalogaji (mislim, izazovi) stalno tu i mame.

Prva ideja bila je krenuti od ponedjeljka (tako tipično!), no kad sam dobila jelovnik, shvatila sam da za provedbu istoga treba uzeti mini-godišnji odmor, tako da je detoks krenuo za vikend.

1. dan

Doručak

Čaj od đumbira
Shake: u blenderu izmiksati 1 šaka špinata, 1 šalica smrznutog šumskog voća, 2 suhe smokve, 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki, 1 žlica chia sjemenki, čajna žličica cimeta, sok od 1 limuna, đumbir (1 cm), voda.

Međuobrok

2 mandarine, 2 šalice smrznutih borovnica, 1 žličica cimeta, 1 mjerica izolata proteina riže u prahu, voda, 1 žličica kokosovog maslaca

Ručak

Zeleni čaj, rižoto od kvinoje i slanutka: 1/4 tanjura kuhane kvinoje, 1 šalica kuhanog slanutka, sve začiniti s maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom i češnjakom.
Kuhani oslić – začinjen maslinovim uljem i kaparima.
Matovilac salata s jabučnim octom i limunovim sokom
1 šalica zelenog, žutog ili bijelog čaja (po želji)

Međuobrok

Čaj od koprive, salata od kiselog kupusa, 1 šalica kuhane leće, začinjena s 1 žlicom bučinog ulja

Večera

Pečena skuša (filet na žaru ili na neprianjajućoj tavi) s nasjeckanim češnjakom i ružmarinom, blitva na lešo – 1⁄2 tanjura Maslinovo ulje – 2 čajne žličice
1 čaša mineralne vode s magnezijem

Prvi dan – piece of cake. Kako volim ribu, prvi dan prošao je bez većih problema. Ugodno sam se iznenadila što mi i jutro bez kave nije tako teško palo. Smoothie za doručak na bazi bobičastog voća i špinata donio je pravu svježinu za početak dana, no ipak mu je nedostajalo slatkoće. Kako sada nije sezona bobičastog voća, morala sam se odlučiti za zamrznutu varijantu tog voća, a taj okus definitivno je bio previše intenzivan. Svježe bobičasto voće bilo bi, sigurna sam, puno bolja varijanta. Ili jabuke? Što njima fali? Nutricionist mi pojašnjava kao su jabuke zdrave (baš kao i što je komad mesa OK), ali su i kao većina voća bogate fruktozom. Ako gledamo ciljano, tj. ako želimo postići efekt detoksa, što je bio naš cilj, pojačan unos fruktoze zahtijevat će pojačan rad jetre.

Nakon ručka uobičajeno – kriza za slatkim. Nutricionist pojašnjava kako se to događa jer tijelo, tj. centri za ‘nagrađivanje’ u mozgu, žude za onim na što su naviknuti. To je, kaže, stvar fiziologije, a ne volje. Prije svega, regulacija šećera u krvi ovisi i tome kakvog je sastava bio prethodan obrok. Sjetila sam se one teze da je tijelu potrebno 21 dan kako bi nešto postalo navika ili stil života. Sumnjam da ću izdržati!

Zato kao malo olakšanje nastupa međuobrok: salata od kiselog kupusa s lećom i bučinim uljem. Ta kombinacija definitivno ne bi bila moj izbor, ali okus je bio iznenađujuće dobar. Želju za slatkim ipak nije ugušila; prije bih to zahvalila volji i želji da već prvog dana ne posustanem. Moram spomenuti kao je taj dan sin moje prijateljice slavio rođendan: roštilj i komad čokoladne torte nisam pojela! ‘Baš se spremam na kebab prije detoksa’, rekla mi je večer prije frendica koja je sa mnom namjeravala krenuti u cijelu priču. ‘Krivi tajming’, sutradan je zaključila, uz napomenu s kojom se i ja mogu složiti – trebalo je otići u trgovinu, jer mnoge namirnice iz ovog jelovnika većina nas nema doma, a treba se nadati i lošem vremenu pa da te ništa ne mami vani, s obzirom da stalno treba nešto pripremati. No nakon početničkih grešaka, kad nam nove prehrambene navike postanu stvar rutine, sve će, uvjerena sam, ići glatko.

2. dan

Doručak

Čaj od đumbira
Smoothie od smrznutih borovnica (1 šalica), cijeđenog limuna, vode, 1 žlice lanenih sjemenki i 5 žlica pahuljica amarantha

Međuobrok
Bobičasto voće s prahom izolata proteina riže (ili konopljike, uz dodatak avokada i 1 žličice kokosovog ulja
Zeleni čaj

Ručak

Varivo: grah s kiselom repom, mrkvom, crvenom paprikom i kurkumom, ugušćeno batat krumpirom
Čaj od koprive

Međuobrok
Salata od naribane mrkve (1 šalica), 2 žlice lanenih sjemenki i 2 žlice sezama poprženog na suhoj tavi

Večera
Krem juha od brokule – kuhane na pari, s dodatkom jogurta.
1 čaša mineralne vode s magnezijem

Nakon početničke sreće i euforije oko dobro ‘odrađenog’ prvog dana, drugi dan započeo je optimistično, no ono što je uslijedilo, poprilično me je iznenadilo. Glad, nevjerojatna glad! Dan je počeo laganom glavoboljom, a u popodnevnim satima od bola nisam mogla funkcionirati. Kako sam se osjećala znat će oni koji pate od migrena: tutnjava u području čela, vrtoglavica i nagon za povraćanjem. Pretpostavila sam da to prvenstveno ima veze s time što tijelu nedostaje kofeina. Glavobolja može biti jedan od signala detoksikacije, baš kao i mrlje na koži, ubrzana probava, često mokrenje… Naglim povećanjem količine vlakana u prehrani, tijelo je pozitivno šokirano pa tako glavobolja može biti i znak da se u tijelu događaju pozitivne promjene, iako je – realno – ovo prekratko razdoblje da bi se postigao neki vidljiviji efekt. Glad je ovaj dan bila izrazitija, jer u ovim obrocima nema previše proteina, što je dokaz kako su oni vrlo bitni za signale sitosti.

Malo kasnije ‘dotukla’ me je, uvjerena sam, salata od mrkve, koja jednostavno nisam mogla probaviti. Suha struktura i nevjerojatno gorak okus (pretpostavljam zbog gorčine prženih sezamovih sjemenki) i sada mi izaziva nagon na povraćanje. Riječ ‘gorko’, pojašnjava nutricionist, upravo je ključna u procesu detoksikacije. Jetra voli gorke namirnice pa se zbog takvog biokemijskog sastava u njima luči više žuči, što omogućava bolju probavu masti i olakšava funkciju jetre. Sve gorko zbog toga je dobrodošlo.

Međuobrok je kod mene ipak završio u smeću, a ja s tabletom protiv bolova. Kad sam navečer izvadila dimljeni tofu da pripremim obroke za sutra – namaz od avokada i dimljenog tofua te grilani dimljeni tofu (koji sam sutradan namjeravala nositi na posao i tako zamijeniti ručak i večeru, jer varivo od poriluka, mrkve i graha ne bi bila odviše mirisna varijanta za radni kolektiv) – donijela sam odluku da odustajem. Tofu, definitivno, u niti jednoj varijanti nije bio moj izbor. Za one koji su ipak veći karakter od mene, nutricionistički plan za 3. dan pogledajte ovdje!

Komentari