Kako napraviti ukusnu i zdravu zobenu kašu

Mario Valentić savjetuje kako napraviti zobenu kašu kojom bi bilo idealno započeti dan. Isprobajte brojne kombinacije inspirirajući se fotografijama ili nakon što napravite bazu prema Marijevoj preporuci, poigrajte se maštom. Doznajte i gdje upravo jedan takav 'kreativan' i zdrav doručak možete pojesti u Zagrebu, ukoliko kod kuće zaobiđete taj najvažniji obrok u danu!

S razlogom se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu i on treba biti kvalitetan i hranjiv kako bi izdržali sve napore koji nas taj dan iščekuju. Zbog današnjeg užurbanog načina života većina nas ne može odvojiti malo vremena za pripremanje zdravog doručka te stoga posežemo za lošim namirnicima koje našem organizmu čine više štete nego koristi. Najbolji je primjer zdravog doručka koji se može vrlo brzo pripremiti zobena kaša. Osim što je izvor kompleksnih ugljikohidrata koji daju energiju na dulji
vremenski period, bogata je vlaknima i vitaminom B. Upravo su zato u hotelu Arcotel Allegra za sve one koji nemaju puno vremena, a žele pojesti nešto zdravo, kao Healthy doručak uveli zobenu kašu.

Zobena kaša

Healthy doručak zapravo je nastavak suradnje hotela i Marija Valentića koja je već započela uvođenjem Healthy Fitness jelovnika baziranog na laganim obrocima, jelima karakterističnim za vegansku prehranu i smoothie napitcima – sve uz dodatak tzv. super namirnica. Kao i u slučaju Healthy Fitness jelovnika, Mario je osmislio recept za zobenu kašu koja se od sada nalazi u redovnoj ponudi hotelskog Joe’s bara.

Zobena kaša

“Zamislite da idete na put. Što morate napraviti prije nego li krenete? Napuniti auto gorivom, dakako. Tako je i s nama ljudima. Na početku dana pred nama su razni psihofizički napori i kako bi ih prebrodili moramo imati energije kojom se ujutro trebamo ‘natankati’. S obzirom da naše tijelo kao primarni izvor energije koristi ugljikohidrate, važno je da oni budu složeni, a upravo takva je zob. Zobenu kašu najlakše je skuhati s vodom, no dobra opcija je i organsko kravlje mlijeko ili napitak od zobi ili badema”, objašnjava Mario Valentić.

Zobena kaša

No kaša je samo baza i Mario savjetuje obogatiti ju svježim ili suhim voćem, orašastim plodovima i raznim sjemenkama poput lanenih (najbolje mljevenih), suncokretovih ili chia sjemenki.

Zobena kaša

Zobena kaša by Mario Valentić

Sastojci: Šalica sitnih zobenih pahuljica, prstohvat soli, jabuka, cimet, borovnice, chia sjemenke, hrskave žitne pahuljice

Priprema: U kipuću vodu dodamo šalicu zobenih pahuljica i prstohvat soli kako bismo izvukli slatkoću iz žitarica te ostavimo da prokuha oko 1 min. Nakon toga dodamo sitno naribanu jabuku, borovnice, chia sjemenke, hrskave žitne pahuljice (bez šećera) i malo cimeta te sve dobro promiješamo.

Zobena kaša

Osim kvalitetnom energijom, ova kaša opskrbljuje bjelančevinama te omega-3 masnim kiselinama, a ima i antioksidativni učinak.

Komentari