Kako pripremiti matchu?

Fini zeleni prah svojim ljekovitim svojstvima nadmašuje čak i najzdravije namirnice. U kuhinji je pak pravi multitalent te se svojim specifičnim okusom jednako dobro uklapa u različita slana i slatka jela, bojeći ih pritom u zelene tonove. No mi vam u nastavku donosimo recept za fini napitak - matcha latte koji možete piti umjesto kave

Napravljen od posebno uzgojenih i obrađenih, rukom branih listića zelenog čaja, matcha (mača) prah koncentrat je ljekovitih svojstava, kojima uvelike nadmašuje zeleni čaj spravljen na uobičajen način. Tako je količina antioksidansa u šalici matcha čaja jednaka onoj za koju bi trebalo ispiti čak 10 šalica ‘običnog’ zelenog čaja. A kako pripremiti matchu? Vrlo jednostavno: šalicu zagrijte tako da u nju ulijete vruću vodu pa je izlijete i obrišete šalicu. U toplu šalicu stavite ½ žličice čaja te prelijte s 1 dl vruće (80 °C) vode te promiješajte posebnom ‘četkicom’ od bambusa energičnim potezima u obliku slova M tako da se zapjeni. Mnogi su ljubitelji kave prešli na zelenu varijantu – koja im daje trostruko veću dozu kofeina, odnosno teina – i spravljaju matcha latte. Zahvaljujući kombinaciji s drugim tvarima, energetski je poticaj puno dulji, a otkriveno je i da matcha povećava izdržljivost za čak 24 posto.

U mjerenju Sveučilišta Tufts kojim je ustanovljen udio antioksidansa u namirnicama, matcha je daleko za sobom ostavila čak i supernamirnice kao što su goji bobice, šipak, borovnice, acai bobice, brokula i špinat. Osim što time štiti od bolesti i usporava starenje, matcha snižava razinu kolesterola i šećera u krvi, pospješuje detoksikaciju organizma i metabolizam. Bogata je vlaknima, klorofilom i vitaminom C, a od minerala selenom, kromom, cinkom i magnezijem. Unatoč tome što sadrži kofein te jača koncentraciju, djeluje opuštajuće kako na um tako i na tijelo. Zbog teksture matchu zovu i zelenim kakaom, no zbog svoje arome (koja neke podsjeća na alge, a druge na špinat) ona je puno prilagodljivija te se podjednako uspješno dodaje u najrazličitija slana jela kao i slastice. Dovoljna je i sasvim mala količina da se da pečat okusu i izgledu jela, stoga je za početak preporučljivo matchu dodavati pomalo.

Matcha latte

Za 1 šalicu potrebno je:

• 1 žličica matcha praha
• 2 dl bademova mlijeka
• po želji 1 žličica sirovog šećera, nektara od agave ili drugog sladila

Priprema:

Matcha prah stavite u šalicu i dodajte 2 žlice vruće (80 °C) vode. Dobro promiješajte da dobijete glatku zapjenjenu pastu. Postupno, uz miješanje kako bi se pasta rastopila, ulijte bademovo mlijeko – vruće (ne kipuće!) ili hladno. Po želji zasladite. Želite li da napitak ima gustu pjenu poput cappuccina, dio mlijeka zapjenite posebnom spravicom pa pjenu rasporedite po pripremljenom matcha latteu. Za dodatnu dozu zdravih sastojaka, matcha latte pospite s malo spiruline u prahu, a ½ žličice spiruline možete dodati i u sam napitak.

Komentari