Kako začini u jelima utječu na naše zdravlje?

Bolje je koristiti listove svježeg bilja, nego li sušene začine jer se tim postupkom gubi okus. No u jela ne dodajemo začine samo zbog okusa

Jeste li ikada na licima svojim najmilijih, u vrijeme kušanja jela koje ste im pripremili, primjetili neobična, nezadovoljna lica?! Očigledno ih svojim jelima niste previše oduševili, a razlog tomu možda leži u začinima. Naime, začinsko bilje nezaobilazan je dio kuhinje i osim što jelima daje poseban okus, ima mnoge blagodati. Pa ako primjerice u juhe, rižota, na salate i ribu stavite peršin, ne samo da ćete ta jela obogatiti već ćete mnogo dobroga učiniti i za svoj organizam. Naime, peršin se od davnina smatra medicinskom biljkom izvrsnom za probleme sa želucem i jetrima. K tome je još i dobar izvor željeza, a ako ga žvačete uklanja neugodan zadah.

peršin

Zvijezde talijanske kuhinje – origano i bosiljak, sjajni su antioksidansi.

origano
bosiljak

Origano je tako dobar dišne puteve, a ovaj potonji odlična je zaštita od virusa. Kopar ublažava nadutost, a možete ga dodavati u jela od krumpira, juhe, meso sa žara a izvrstan je dodatak u ukiseljenim krastavcima.

kopar

Komentari