Kava kao energetska bomba… I to je moguće!

Vjerojatno ste nebrojeno puta pročitali da kavu ne biste smjeli piti na tašte, no ako vam je to ipak omiljeni ritual, doznajte kako vam ta navika neće štetiti

Ako je šalica tople kave sve što čini vaš zajutrak, obogatite je dvama blagotvornim sastojcima koji daju energiju i nutrijente pa ćete je moći uistinu zvati doručkom!  Budući da kavi nedostaje hranjivih sastojaka (osim antioksidansa i vitamina B2), potrebno ju je nutritivno obogatiti – kokosovim uljem, sirovim kakaom u prahu i prirodnim sladilom. Ovako će vaša jutarnja šalica razbuđivanja ujedno postati energetska bomba koja obiluje zdravim nutrijentima.

Prah kakaa je na glasu kao supernamirnica – obiluje brojnim antioksidacijskim spojevima te željezom, bakrom, magnezijem, manganom, kalijem, cinkom i selenom. Uz to, stimulans teobromin iz kakaa pruža energiju i stimulira poput kofeina. Kokosovo ulje (zbog mješavine zasićenih masnih kiselina) usporava apsorpciju kofeina i ublažava njegove negativne učinke.

Obogaćena ovim zdravim dodacima, kava nam pruža dugotrajan i ravnomjeran dotok energije. Osim toga, jedno manje francusko istraživanje pokazalo je da osobe koje za doručak konzumiraju zasićene masnoće kasnije ručaju i jedu manje nego osobe koje nisu pojele ‘mastan’ doručak. Kako napraviti kavu koja će biti alternativa doručku savjetuje Nathan Wiebe, pisac i autor bloga Eat.Exercise.Live.Differently.

Sastojci:

1 šalica otopljenog kokosova ulja
1 šalica sirovog kakaa u prahu
3 žlice prirodnog sladila, npr. eritrol (prirodni šećerni alkohol)

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Premjestite je u staklenku i spremite u hladnjak dok se ne stvrdne. Staklenku možete držati i na kuhinjskoj polici, pokraj kave, kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke. U kavu dodajte punu žličicu smjese i miješajte dok se ne rastopi.

Komentari