Majina maštovita jela bez pšenice, jaja i rafiniranih šećera

Maja Vodopić zbog kćerinog je zdravlja promijenila prehranu te počela spravljati maštovita jela

‘Bolest košta puno više od zdravlja’, odgovara nam naša sugovornica Maja Vodopić na pitanje koliko je zdrava hrana uistinu skupa, a koje muči mnoge koji su počeli mijenjati ili bi željeli promijeniti prehranu i bazirati je isključivo na zdravim namirnicama. Ako usporedimo cijenu kilograma bijelog pšeničnog brašna i primjerice pirovog, nekog bezguletnskog ili pak nekog brašna od orašastih plodova, računica je jasna. ‘Drugačija’ prehrana košta više, no dugoročno, učinci nezdrave i zdrave prehrane na naše zdravlje ne daju se uspoređivati. Da i sama uvidi da je tomu tako, Maju je nagnala danas sedmogodišnja kći Ema zbog koje je iz prehrane morala izbaciti neke namirnice. ‘Zbog zdravlja sam se još odavno trebala hraniti zdravije, no tek kad sam primjetila da Emi smetaju pšenica i jaja odlučila sam u potpunosti promijeniti našu prehranu. Nakon godina eksperimentiranja s različitim načinima pripreme hrane, pronašla sam optimalan izbor za nas dvije. A učinci su itekako vidljivi’, govori nam Maja čija kćerkica srećom nema celijakiju (bolest koja se može držati pod kontrolom samo izbacivanjem glutenskih namirnica iz prehrane) već intoleranciju na pšenicu. Stoga majka i kći mogu uživati u pekarskim proizvodima od pirovog i zobenog brašna, budući da sadrže vrlo malu količinu glutena, a uvijek ih kod kuće priprema sama Maja. ‘U posljednje nam se vrijeme najviše sviđa kruh s heljdinim brašnom i orasima. Kada ga se zasitimo, samo ću promijeniti sastav namirnica i dobiti sasvim drugačiji kruh’, govori nam Maja te objašnjava kako zapravo uopće i nije tako teško izmijestiti kruh s brašnom od bezglutenskih žitarica. ‘Takvom tijestu samo treba malo više vremena da se digne negoli što treba pšeničnom, a s tijestom samo treba biti malo pažljiviji, jer upravo nedostatak glutena smanjuje njegovu elstičnost’, pojašnjava.

Jednostavna jela za 30 do 45 min

A ono što njihovu prehranu čini posebnom, upravo su mašta i ljubav koje Maja unosi u kuhanje. Sjajne kombinacije namirnica koje daju odličan okus jelima, primamljiva prezentacija na tanjuru i klik kamerom mobitela urodile su sjajnim profilima na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, pod nazivom Maya’s kitchen. Ako zavirite tamo, zasigurno će vam za oko zapeti palačinke od ljubičastog batata ili zelene s matchom. Poželjet ćete isprobati chia puding sa zapečenim bananama i kremom od čokolade te kašu od riže i bundeve sa zapečenim šljivama, jela jednostavna za pripremu. ‘Nema tu neke posebne tajne, bitno je samo opustiti se i dati mašti na volju. U početku je bilo teško, no bila sam uporna i nakon nekog
vremena sve se posložilo kako treba. Većinom sama smišljam jela i različite kombinacije te sve najčešće pripremim onako ‘od oka’. Svakodnevno nam osim ručka kuham i doručak. Kako smo Ema i ja stalno u pokretu, trudim se spremati jednostavnija jela za koja mi treba oko 30 do 45 minuta. Ona obožava palačinke u svim varijantama pa joj pripremam zelene, ljubičaste ili pak narančaste od bundeve. Jako voli i finu zelenu sirovu kašu s kruškom i špinatom, zapečenim šljivama i dunjama. Mada, katkada
na prvu negoduje samo zato što je naglasak na zdravom. Malo je muči to što jede drugačije od većine djece, no dogovorile smo se da sve što pripremim mora probati pa ako joj se okus ne svidi – ne mora pojesti. Na kraju, u većini slučajeva sve smaže jer joj bude prefino’, priča nam Maja koja je osim pšenice i jaja iz kuhinje izbacila i rafinirane šećere. U njihovim se ladicama nikada neće naći kupovni sokovi, čipsevi, keksi… ali u izobilju uvijek ima sezonskog voća i povrća, po mogućnosti iz provjerenog uzgoja.

Bez pšenice, jaja i rafiniranih šećera

Mliječne proizvode i meso koristi rijetko, no zato stalno eksperimentira sa zamjenskim varijantama mlijeka i supernamirnicama od kojih stvara mala prehrambena ‘čuda’. ‘Oduvijek mi je bilo važno da hrana ne bude samo nabacana po tanjuru, da bude lijepo prezentirana. Naravno, to uvelike ovisi o tome koliko vremena imam na raspolaganju pa se tako u žurbi ne pozabavim detaljima, no u pravilu nastojim svako jelo učiniti i oku primamljivim’, kaže Maja. Zato je i počela fotografirati svoje kulinarske uratke te ih objavljivati na društvenim mrežama. ‘Isprva sam na privatnom profilu objavljivala zanimljive recepte kao i recepte nekih blogera, a sve kako bih svojim prijateljima i klijentima svog salona za ljepotu približila zdravu hranu. Kako sam počela širiti horizonte, smišljati recepte i dobivati brojne upite o pripremi hrane, odlučila sam otvoriti Maya’s kitchen. Tamo svi mogu vidjeti što koristim i na koji način spajam namirnice’, govori Maja koja bi u budućnosti voljela započeti i s pisanjem bloga, no zato će trebati uhvatiti malo više vremena. Naime, osim kuhanja za sebe i mezimicu Emu te objavljivanja recepata na društvenim mrežama, Maja je vlasnica salona u kojem radi kao kozmetičarka i maserka te shiatsu terapeutkinja. ‘Svoj posao baziram na održavanju zdravlja, jer osim tretmana poput njege lica, depilacije i masaža, klijente savjetujem i kako brinuti o sebi iznutra. Zdravlje i ljepota usko su povezani’, tvrdi Maja, koja bi voljela jednoga dana i svoju ljubav prema kuhanju pretočiti u posao.

Komentari