Najvažnije protuupalne namirnice

Upale su normalan dio funkcioniranja svakog zdravog organizma te predstavljaju odgovor našeg imunološkog sustava na 'uljeze' u našem tijelu i prvi su korak k ozdravljenju. No mogu se i 'oteti' kontroli i djelovati štetno te djelovati na razvoj mnogih bolesti kao što su bolesti srca, pretilost pa čak i rak. Pojedine namirnice mogu pomoći smanjiti upalu i ojačati imunološki sustav, stoga biste ih trebali uvrstiti u svoju prehranu

ORAŠASTI PLODOVI

Kako biste u tijelo unijeli dovoljno zdravih masnoća koje će pomoći u borbi protiv upale, posegnite za orašastim plodovima. Bademi su bogati vlaknima, kalcijem i vitaminom E, a orasi imaju visok udio jedne vrste omega-3 masne kiseline. Svi orašasti plodovi bogati su
antioksidansima koji će pomoći vašem tijelu obraniti se od upale i sanirati nastalu štetu. Uvrstite li ih u svoju prehranu, prve znakove
smanjenja upale možete vidjeti već za šest tjedana.

SOJA

Istraživanja su pokazala kako izoflavoni, spojevi koji se javljaju u soji, a koje tijelo pretvara u spoj nalik na estrogen, mogu smanjiti razinu C-reaktivnog proteina (CRP) koji se pojavljuje kad je u tijelu neka upala. Sojini izoflavoni čak su pomogli smanjiti negativne posljedice upale na kostima i srcu kod miševa. Pokušajte u svoju prehranu uvrstiti više tofua, sojinog mlijeka i same kuhane soje, a izbjegavajte industrijski prerađenu soju.

TAMNOZELENO LISNATO POVRĆE

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata, blitve, kelja i brokule
bogato je vitaminom E koji je ključan za zaštitu tijela od upale. Također, bogato je kalcijem, željezom i flavonoidima.

RAJČICE

Pune likopena, rajčice su izvrsne za smanjenje upale u plućima, ali i ostatku tijela. Zanimljivo je da kuhane rajčice imaju još više likopena od sirovih. Čak i ispijanje soka od rajčice (kao u Bloody
Mary, ali bez votke), može povoljno utjecati na smanjenje upale. Međutim, osobe koje boluju od artritisa trebale bi biti oprezne
kod konzumacije rajčica jer bi kod nekih mogle pogoršati simptome.

LUK

Organosumporni spojevi koji nastaju u bijelom luku (češnjaku)
usporavaju proizvodnju supstanci odgovornih za poticanje upala u tijelu. Kvercetin, flavonoid iz crvenog luka, pomaže ublažiti upalu kod artritisa. Kako biste iskoristili ono najbolje iz češnjaka, konzumirajte
ga sirovog, a prilikom odabira crvenog luka birajte onaj koji ima crvenu ili žutu ljusku.

VIŠNJA

Ova omiljena ljetna voćka sadrži viši udio protuupalnih supstanci od
bilo koje druge hrane. Istraživanja su pokazala kako sok od višnje može smanjiti upalu u krvnim žilama za do 50 posto. Njene su prednosti prepoznali i profesionalni sportaši koji je konzumiraju kako bi se što prije oporavili nakon ekstremnih napora i smanjili bol u mišićima. Stručnjaci vjeruju da bi samo jedna i pol čaša svježih
višanja ili soka od višanja dnevno, mogla pozitivno utjecati na smanjenje upale u tijelu. I da, višnje moraju biti kisele. One slatke nemaju isti učinak.

ĐUMBIR I KURKUMA

Iako u hrvatskoj kuhinji đumbir i kurkuma baš i nisu uobičajeni kao u Aziji, studije su pokazale kako imaju izuzetno protuupalno djelovanje. Kurkuma, začin koji se često koristi u curryju, pomaže neutralizirati spoj NF-kappa B koji je odgovoran za aktivaciju upale u tijelu. Đumbir pak može smanjiti upalu u želucu i probavnom sustavu.

RIBA

Da, i ribe mogu biti masne. Losos, tuna, sardina i skuša ubrajaju se u masne ribe jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu smanjiti upalu. Pokušajte konzumirati ribu što češće, barem nekoliko puta tjedno i to pečenu ili kuhanu. Istraživanje provedeno 2009. pokazalo je da su muškarci koji su konzumirali ribu
svakodnevno, smanjili rizik za obolijevanje od bolesti krvožilnog sustava za čak 23 posto. Ako niste ljubitelj ribe, u ljekarnama
potražite proizvode na bazi ribljeg ulja.

CJELOVITE ŽITARICE

Konzumirate li većinu svojih žitarica kao cjelovite žitarice, a ne prerađene, smanjit ćete rizik od upale u svom tijelu. Naime, cjelovite žitarice bogate su vlaknima, a ona su pak povezana s niskom razinom CRP-a u krvi. No, oprez! Nisu svi proizvodi koji se hvale ‘cjelovitim žitaricama’ zaista zdravi. Obratite pozornost na sastav i pazite da je udio vlakana 10 puta veći od udjela ugljikohidrata.

CIKLA

Njena crvena boja garantira da je prepuna antioksidansa. Cikla ne samo da smanjuje upalu već i štiti od raka i srčanih bolesti zbog velikog udjela vlakana, folata i biljnih pigmenata betalaina.

 

Komentari