Namirnice koje ne biste trebali kombinirati, a to činite stalno

Ujutro sveže pečeni tost s marmeladom a navečer, nakon posla, sočan burger i hladno pivo... Zvuči i više nego ukusno, ali jeste li se ikada zapitali je li to dobro za vaše tijelo?

Poznato nam je, usljed prakticiranja silnih dijeta i režima prehrane, kako je poželjno odvajati hranu te izbjegavati u istom obroku jesti ugljikohidrate s bjelančevinama, no, postoje i druge kombinacije koje bi trebalo izbjegavati. I to zbog lošeg učinka koje one imaju ne toliko na naše kilograme koliko zdravlje općenito. Saznajte o kojim kojoj hrani je riječ te kojim proizvodima je možete zamijeniti.

BIJELI KRUH I PEKMEZ

Za mnoge je dobar početak dana upravo kriška kruha s pekmezom. Međutim, upravo ova kombinacija je jedna od onih koje treba izbjegavati. Jednostavni ugljikohidrati – dakle i kruh i pekmez naglo podižu vašu razinu šećera u krvi, ali i istom brzinom se događa i pad. Posljedice? Vrlo skori napad gladi i umor. Alternativa bijelom kruhu je onaj integralni, jer nas čini dulje sitim.

BURGER I PIVO

Kombinacija koja se čini savršenom na prvi pogled. Ali, to su dvije namirnice koje ipak ne bi trebalo jesti zajedno. Naše tijelo prvo razgrađuje alkohol, a zatim masti iz mesa i umaka i na taj način se one ne mogu probaviti kako treba nego odlaze u zalihe masnog tkiva što se na koncu vidi na našim bokovima. Usto, ova kombinacija usporava probavu i stvara osjećaj težine. Idealna zamjena – obična čaša vode!

LEĆA I CRNO VINO

Varivo od leće često uključuje i čašu crnog vina. U svakom slučaju, prije ćemo posegnuti za tim, nego bijelim vinom. Uz ovu kombinaciju apsorpcija željeza, kojim je leća bogata, je značajno otežana, i to zbog tanina u crnom vinu. Kako biste to izbjeglo, uz leću pijte vodu ili još bolje, ako želite poboljšati apsorpciju željeza, limunov sok kao i hranu bogatu željezom.

ALKOHOL I KOFEIN

Skloni smo vjerovati kako kava ili neki drugi napitak s kofeinom pomaže da se lakše otrijeznimo nakon što smo zavirili previše u čašicu. No, to je posve pogrešno! Iako kofein slabi sedativna svojstva alkohola, s druge strane to štetno djeluje na funkciju mozga. Prema studiji sveučilišta Temple u Philadelphiji, čini nam se da smo manje pijani nego što stvarno jesmo što nam, primjerice, daje lažno uvjerenje da smo sposobni sjesti za volan i voziti bez problema. Stoga, umjesto kofeinskog napitka, birajte velike količine vode ili čaj.

CRNI ČAJ I MLIJEKO

Za Engleze nezamjenjiv napitak, bez kojega je svakodnevica nezamisliva je ustvari kombinacija koja nije korisna za naše tijelo. Protuupalno djelovanje koje ima crni čaj svedeno je na minimum kada ga se pomiješa s mlijekom. Mliječne bjelančevine naime vežu antioksidanse sadržane u čaju i tako sprečavaju apsorpciju u tijelu. Također, kofein sadržan u čaju onemogućava apsorpciju kalcija iz mlijeka. Alternativa – iscijedite limunov sok u čaj tako da tijelo može bolje apsorbirati antioksidanse.

Komentari