Popis namirnica koje mogu trajati tjedan dana pa čak i dulje

Uz malo planiranja tijekom vikenda, cijeli sljedeći tjedan možete jesti zdravo!

Nemate vremena za pripremanje i kuhanje obroka pa na poslu najčešće posegnete za nekim brzim i nezdravim jelima? Obzirom da vam u nastavku donosimo popis namirnica koje imaju dug vijek trajanja, vjerujemo da ćete već ovaj, nadolazeći vikend pripremiti sve što biste mogli konzumirati tijekom tjedna.

Smeđa riža – skuhana smeđa riža u hladnjaku može trajati pet dana, samo podgrijte porciju na laganoj vatri uz jako malo vode i brzo imate odličan prilog brojnim jelima. Ako je podgrijavate u mikrovalnoj, preko posude stavite mokru krpu.

Kvinoja – još jedna žitarica koja je odlična i u jutarnjim kombinacijama za doručak. Podgrijte je s par žlica vode ili mlijeka, a ako je koristite u slanim jelima, nadodajte i malo maslinovog ulja.

Zobene pahuljice – možete ih spremiti unaprijed za cijeli tjedan tako što ćete skuhati kašu (na šalicu i pol zobenih pahuljica koristite 4 šalice vode), dobra je zagrijana (na štednjaku je zagrijte s malo mlijeka), ali isto tako je ukusna hladna uz dodatak voća i orašastih plodova.

Tjestenina (integralna) – tjesteninu skuhajte tako da ostane ‘al dente’, jer ćete je ponovno podgrijavati uz dodatak vode, prije spremanja u plastičnu vrećicu ili posudu, stavite malo maslinovog ulja koje će spriječiti da se tjestenina zalijepi.

Bulgur – namirnica koja dobro funkcionira u slanim i slatkim jelima, skuhajte je, stavite u vrećice ili posudice i nadodajte omiljenim salatama ili je koristite kao prilog.

Voće

Jabuke – jabukama ne treba neka posebna priprema, to je voće koje zaista dugo može trajati u hladnjaku, a uz posni sir ili maslac od kikirikija odličan je i zdravi snack.

Grožđe – pazite na to da ga ne operete unaprijed već prije konzumacije jer će vlaga ubrzati propadanje.

Banane – ako primijetite da će brzo propasti, narežite ih na kockice i zamrznite, odličan su dodatak smoothijima, a možete ih ubaciti u zobenu kašu tijekom podgrijavanja.

Bobičasto voće – zamrznite ga i koristite u smoothijima ili zobenoj kaši.

Povrće

Mrkva – narežite je, posušite i potom stavite u plastičnu vrećicu i tako će trajati pet dana, dobra je ideja da ih prije stavljanja u vrećicu zamotate u vlažan papirnati ručnik koji spriječiti sušenje (ne zaboravite ga promijeniti nakon 2-3 dana). Isto tako, možete ih skuhati dvije minute u kipućoj vodi, ohladiti u ledenoj vodi da spriječite daljnje kuhanje i ovako mogu trajati do dva tjedna!

Batat – ispecite ih cijele u pećnici zajedno s korom (svaki batat zamotajte u foliju prije pečenja), nakon što se ohlade, u staklenoj ili plastičnoj posudi spremite ih u hladnjak i imate brz prilog bez obzira odlučite li se na pire od njih ili ‘pomfrit’ u pećnici, naravno, možete ih samo zagrijati i jesti tako.

Cvjetača – narežite je, osušite i tek onda spremite u hladnjak. Odlična je kao samostalan prilog, ali i u tjesteninama i slično.

Cikla – skuhajte ciklu cijelu u kipućoj vodi nekih sat vremena ili je pripremite u pećnici (na 200 stupnjeva, malo više od sat vremena). Ciklu ogulite i narežite, spremite u plastičnu vrećicu te u hladnjak, tako će trajati od 5-7 dana.

Kelj – rastavite listove, dobro ih posušite i tek onda spremite u hladnjak. Kelju u varivima ili u tavi ne treba puno pripreme, a možete ga jesti i u slatama sirovog.

Muškatna tikvica – ogulite je, maknite sjemenke i narežite na kockice, pecite je nekih 30 minuta na 200 stupnjeva, sačekajte da se ohladi i onda je pohranite u hladnjaku u dobro zatvorenoj vrećici.

Proteini

Jaja – uvijek ih je dobro imati u hladnjaku, treba im par minuta pripreme bilo da je riječ o omletu, tvrdo kuhanim jajima, poširanim jajima, itd.

Piletina – piletinu narežite na trakice, začinite i pecite na 190 stupnjeva nekih 30 minuta. Sačekajte da se ohladi i rasporedite porcije po danima u tjednu tako što ćete piletinu pohraniti u plastične posude ili vrećice (sve što nećete pojesti u 4 dana, stavite u zamrzivač).

Mljeveno meso – pazite da kupujete mljeveno meso od čistog buta, napravite umak na bazi rajčice, podijelite u vrećice i zamrznite.

Leća – leću skuhajte i ostavite u toj vodi u hladnjaku (da se ne isuši), tako će trajati tjedan dana. Ubacite je u salate, juhu, jela na bazi riže ili je prelijte omiljenim dresingom i jedite samostalno.

Izvor: Jolie.hr

 

 

 

Preporučujemo

Komentari