Prave namirnice za suzbijanje gladi

Što više toga sebi uskraćujete, to ste više željni slasnih zalogaja?! Kako biti sit, a u tijelo unijeti znatno manje kalorija? Doznajte koja će hrana najbolje suzbiti vaš lavovski apetit i pomoći vam ostvariti cilj - skladno i zdravo tijelo

Svaka žena želi imati skladno i zdravo tijelo. Da biste to postigli, zna se što morate napraviti – korigirati prehranu i početi se baviti vježbanjem. A kad govorimo o korigiranju prehrane, problem je što se tijekom stroge dijete može dogoditi da se osjećate kao da ste uvijek gladni. No s pravim namirnicama možete obuzdati glad i zaustaviti žudnju za lošom hranom. Postoje namirnice koje mogu suzbiti apetit, bilo da ih jedete između glavnih obroka, bilo
da ih uključite u svoj ručak ili večeru. Ove namirnice sadrže mnogo vitamina i pomoći će vam da ostanete u formi. Brojne dijete učinkovite su samo nakratko. Ipak, postoji nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da suzbijete apetit. Stručnjaci kažu da je važan element u svakoj dijeti što dulje zadržati osjećaj sitosti. Jaja, jabuke, grah i krumpir samo su neke od zdravih namirnica koje pomažu obuzdati glad. No, kao što je slučaj i sa svime ostalim, umjerenost je vrlina. Dakle, to ne znači da možete pojesti neograničene količine krumpira ili jaja, nego da će vas ove namirnice više zasititi od ostalih te da ćete dulje biti siti.

JABUKE

Ovo je voće bogato pektinom i vlaknima koja suzbijaju apetit i igraju ulogu u stabilizaciji razine šećera u krvi. Štoviše, vlakna koja jabuke sadrže sprečavaju asimilaciju masti u organizmu. Usto, namirnice koje su bogate vlaknima zahtijevaju dulje žvakanje hrane, što vašem tijelu daje vremena da shvati kako više niste gladni. Jabuke imaju malo kalorija i ugljikohidrata, ali će vas zato prilično dugo držati sitima.

KRUMPIR

Krumpir je nepravedno došao na zao glas, a zapravo je riječ o izvrsnoj namirnici za sve one na dijeti. Glavni problem nije u krumpiru, nego u najraširenijim načinima pripreme, koji uključuju pečenje na nezdravim masnoćama, dodavanje vrhnja i maslaca u pire, prelijevanje raznim umacima od pečenja itd. Ako vam je nutricionistička vrijednost podjednako važna kao i okus, trebate znati da u 100 g kuhanog krumpira ima samo 85 kalorija (ista količina riže ili tjestenine sadrži gotovo četiri puta više kalorija); nema natrija, kolesterola ili drugih masnoća; zadovoljava 50 posto dnevnih potreba za vitaminom C i 25 posto dnevnih potreba za kalijem. Krumpir sadrži i vitamin B6, tiamin, niacin, folat, kalcij, fosfor i glutation, antioksidans koji štiti od određenih vrsta karcinoma. I uza sve to krumpir je odlična namirnica koja će vas dugo držati sitima.

RIBA

Riba je prirodni izvor dobrih masnoća te je bitan sastojak uravnotežene prehrane. Kada se kombinira s povrćem, može pomoći u mršavljenju. Ova je namirnica bogata proteinima koji se teže probavljaju, što znači da ćete dulje ostati siti. Usto, ona je vrlo dobar izvor esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, koje će vam pomoći osloboditi se od kolesterola i ubrzati metabolizam. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju osjetljivost na inzulin, što pomaže jačanju mišića i smanjenju masnih naslaga na trbuhu.

MAHUNARKE

Mahunarke, osobito crni grah, sadrže mnogo antioksidansa, reguliraju šećer u krvi i sprečavaju prejedanje. Imaju savršenu ravnotežu vlakana i proteina, koji stabiliziraju razinu šećera u krvi, što pridonosi osjećaju sitosti. One mogu spriječiti porast inzulina zbog kojeg tijelo nakuplja višak masnoća, osobito u području trbuha.

ZOBENE PAHULJICE

Nakon što stignu u želudac, zobene pahuljice povećaju volumen do 20 puta i daju osjećaj sitosti. Prave zobene pahuljice, a ne one instant, spadaju među najzdravije ugljikohidrate. One polako ulaze u
krvotok i zahvaljujući niskoj glikemijskoj vrijednosti i visokom sadržaju vlakana bit ćete dulje siti. Osim toga, jedna zdjela ovih pahuljica dnevno može smanjiti kolesterol za 23 posto. Zdjelica zobenih pahuljica savršen je odabir za doručak ili kao međuobrok.

JAJA

Jaja imaju malo kalorija (naravno, radi se o kuhanim ili onima pečenima bez masti) – utvrdo kuhano jaje sadrži prihvatljivih 75 kalorija, a već jedno jaje za doručak pomoći će da cijeli dan puno lakše obuzdavate glad. Jaja održavaju šećer u krvi uravnoteženim, sadrže proteine i bogata su hranjivim tvarima. Usto, sadrže određenu količinu aminokiselina zbog kojih tijelo lakše apsorbira
proteine. Drugim riječima, nakon napornog vježbanja priuštite si utvrdo kuhana jaja i pojedite ih bez grižnje savjesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da su pretile žene koje su za doručak jele dva jaja izgubile 65 posto više težine nego one koje su ujutro jele pecivo. Ako vas zabrinjava kolesterol, istraživanje skupine znanstvenika s Harvard School of Public Health koje je trajalo punih 14 godina iznjedrilo je rezultate koji su prikazali jaja u sasvim pozitivnom svjetlu. Studija je provedena na 117.000 medicinskih sestara, a rezultati studije pokazali su da nema razlike u riziku od bolesti srca u ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje tjedno i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno. Dakle, žumance doista ima najvišu koncentraciju kolesterola, ali ako jedemo umjereno – ne više od dva jaja na dan, kolesterol u krvi se ne povećava.

Dodatni savjeti za obuzdavanje gladi:

• Jedite voće i povrće. Oni sadrže puno vode i vlakana te će
vam pomoći da napunite svoj želudac.

• Pokušajte planirati obroke koliko je god to moguće – tri glavna
obroka dnevno i dva međuobroka.

• Trebali biste dnevno popiti najmanje 2 litre vode, mineralne
vode, prirodnog iscijeđenog soka ili čaja. Topli napitci povećavaju
osjećaj sitosti.

• Jedite polako jer ćete osjetiti sitost tek nakon 15-20 minuta i
na taj način ćete izbjeći prejedanje i nadutost.

• Svaki dan doručkujte kako biste dobili potrebnu energiju za
početak dana. Pokazalo se da doručak ima važnu ulogu u procesu mršavljenja.

Komentari