Pravo je vrijeme za post! Odaberite prikladan!

Povremeni post čini čuda za vitalnost i energiju, posebice nakon prejedanja tijekom blagdana

POST S JUHOM

Ova je kura prikladna za sve one koji žele izgubiti nekoliko kilograma, a da se pritom ne muče. Post s juhom može se odlično uklopiti u svakodnevni život. Tijekom pet dana, koliko bi trebao trajati post, tri puta dnevno jede se jedan do dva tanjura okrepljujuće juhe. Kura je prikladna za zaposlene ljude, jer se juhe lako pripremaju i praktične su za ponijeti na posao.

ZA DORUČAK: Juha od zobenih pahuljica – 4 žlice zobenih pahuljica zakuhajte u 400 ml vode i 100 ml mlijeka, a zatim ih ostavite da nabubre i po želji ih zasladite s malo meda i cimetom.
ZA RUČAK I VEČERU: Juha od povrća (primjerice od krumpira, mrkve, celera, vlasca, uz dodatak đumbira). Jedino mahunarke treba izbjegavati jer su teško probavljive.

POST – SPAS U ZADNJI TREN 

PRIMJER JELOVNIKA ZA DAN ČIŠĆENJA:
Za doručak müsli (od zobenih pahuljica, jabuka, orašastih plodova, limunova soka i mlijeka); za ručak kuhani oguljeni krumpir s mrkvom i salatom te za večeru jogurt od bobičastog voća sa chia sjemenkama.
PRIMJER ZA DAN POSTA:
ujutro čaj od metvice i 3 žličice Glauberove soli (natrijev sulfat) u 200 ml vode; prijepodne biljni čaj; u podne povrtna juha; poslijepodne voćni čaj i uvečer sok od voća ili povrća razrijeđen vodom (1 : 1).
POVRATAK NA KRUTU HRANU: Ujutro biljni čaj; prijepodne jabuka, u podne juha od krumpira, a navečer juha od rajčice.

KISELO-BAZNI POST

Kiselo-bazni post namijenjen je onima koji jedu previše mesa i slatkiša te kojima loše prehrambene navike uzimaju sve više maha. Prehranu je potrebno prebaciti na ‘program smanjivanja kiseline’. Dopušteno je ponajprije voće i povrće. Odreći se pak treba brze hrane, slatkiša, proizvoda koji sadrže gluten, mesa, mliječnih proizvoda i kave. Što je na jelovniku?
ZA DORUČAK:
Svježi sokovi (sok od banane i jabuke). Za ručak: Salate (od crvenog kupusa s filetima naranče ili povrće iz woka).
ZA VEČERU:
Juhe (od mrkve i krumpira) ili povrće pirjano u tavi te blitva s krumpirom.

POST S PIROM

Osjećate se tromo i iscrpljeno? U tom je slučaju ova vrsta posta pravo rješenje za vas jer potiče samoiscjeljujuću snagu u nama. U okviru lakše varijante posta, prema sestri Hildegardi (njezina najvažnija pravila zdrave prehrane pročitajte ovdje) tijekom deset dana se konzumiraju proizvodi od pira, voće i povrće. Tri puta dnevno jede se pir u bilo kojem obliku, uz dodatak sezonske salate. Životinjske i mliječne bjelančevine te jela s puno masnoća nisu dopuštena. Osnovu čini pirov kruh. Proizvodi od pira su zasitni i omogućuju nam da kroz svakodnevicu prolazimo s više poleta. No post s pirom ipak nije prikladan za mršavljenje, prema tome – ako vam je i to cilj – odaberite neki drugi post.

ZA DORUČAK:
Kaša od grubo mljevenog pira (primjerice, 4 žlice usitnjene žitarice zakuhajte u 200 ml vode, a zatim pričekajte da pir nabubri); kuhana zrna pira; peciva od pira.
ZA RUČAK:
Kuhana zrna pira, tjestenina od pira, gris od pira, valjušci od pirova brašna ili voćna salata.
ZA VEČERU:
Kaša od grubo mljevenog pira, juha od pirovog grisa ili kruh od pirova brašna.

 

Komentari