Proteini i mršavljenje – koliko ih je stvarno potrebno?

Proteinske dijete posljednje su vrijeme hit, no ako želite smršavjeti, trebate prije svega poštivati pravilo umjerenosti. Što je još važno za uspjeh?

Za mršavljenje i izgradnju snažne muskulature važni su proteini, no samo ako ih unosimo u zdravoj količini. Što uopće znači zdrava količina proteina?

Znanstvenici su definirali kako to znači 1,2 grama proteina za svaki kilogram težine. Primjerice, žena čija je težina 72 kilograma u danu ne bi smjela pojesti više od 86 grama proteina, što je jedno jaje za doručak (6 grama proteina), salata od tune za ručak (16 grama proteina), 100 g svježeg sira (12 grama proteina) i 150 g pilećih prsa za večeru (52 grama proteina).

Previše kalorija iz proteina rezultirat će prekomjernom težinom

Kako biste smršavjeli, osim promjene prehrambenih navika, najvažnije je izgraditi čvrste mišiće, ali ne isključivo zato da bi vitkija linija bila vidljiva oku, već zato što mišići pomažu potrožiti više kalorija. Naime, svaki kilogram mišićne mase potroši šest kalorija u danu, a da mu vi pri tome ne pomažete svojom fizičkom aktivnošću. Snažnija muskulatura, dakle, sama po sebi troši više kalorija.

Tekst: D. P.
Foto: Profimedia

Komentari