Što ako ste intolerantni na laktozu?

Za osobe s intolerancijom na laktozu zdravstveno je opasno izbaciti mliječne proizvode. Prilagodite prehranu (i gastroužitke) svojem zdravstvenom stanju

Bolovi u trbuhu, zatvor, glavobolja, tjeskoba, hiperaktivnost u djece, čak i akne i psorijaza te ostali problemi s kožom tegobe su koje mogu biti izravno povezane s hranom, odnosno nepodnošenjem određenih namirnica koje jedemo. Za razliku od klasičnih alergija, čiji su simptomi odmah vidljivi i lako prepoznatljivi, intolerancija na hranu je podmukla, što znači da mogu proći godine dok osoba ne otkrije stvarne uzroke svojih tegoba. Intolerancija na hranu (primjerice na laktozu, fruktozu i gluten) najčešće se pojavljuje zbog nedostatka nekih probavnih enzima. U posljednje vrijeme, čini se, mlijeko je nepravedno na lošem glasu i skloni smo tomu da za mnoge svoje tegobe, od abdominalne debljine do lošeg tena, okrivljujemo upravo mlijeko, pa ga na svoju ruku izbacujemo iz prehrane. No to je za zdravlje vrlo štetna (osobito zbog neunošenja kalcija), ali i nepotrebna odluka jer, čak i ako se utvrdi da je osoba intolerantna na laktozu, postoje proizvodi sa smanjenim udjelom ovog mliječnog šećera.

Koja je dopuštena količina?
Osim toga, većina osoba s intolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu tog mliječnog šećera u hrani bez izraženijih simptoma. U prosjeku je to 12 g laktoze odjednom ili 24 g raspoređeno tijekom dana. Primjerice, 12 g laktoze nalazi se u jednoj šalici mlijeka, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, acidofilno mlijeko) sadrže između 5 i 10 g, a pola šalice svježeg sira sadrži 2 do 3 g laktoze.

RIJEČ STRUČNJAKA: PROF. DR. SC. ŽELJKO KRZNARIĆ

Samodijagnoza se ne preporučuje jer čak svaka treća osoba koja smatra da ima intoleranciju na laktozu zapravo nema taj problem. Stoga je potrebno posavjetovati se s liječnikom kako bi se utvrdila intolerancija na laktozu. Ako osoba sumnja da postoji problem intolerancije na laktozu, liječnik može preporučiti privremeno izbjegavanje unosa mlijeka i određenih mliječnih proizvoda tijekom kraćeg razdoblja. Ako se za to vrijeme simptomi povuku, u većini slučajeva nije potrebno napraviti daljnje pretrage, nego samo prilagoditi prehranu problemu intolerancije na laktozu, u kojoj će i dalje biti zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi, ali sa smanjenim udjelom laktoze’, kazao je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb. Inače, prof. dr. sc. Željko Krznarić, svakog utorka na internetskoj stranici netolerancijanalaktozu.hr savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem intolerancije na laktozu.

Tekst: Danijela Petrov/Lisa
Foto: Profimedia

Komentari