Trodnevna apstinencija od šećera

To znači da vam je hitno potrebno odvikavanje od šećera. No varaju se oni koji misle da je dovoljno odreći se slatkiša jer je u apstinencijskom planu koji vam predstavljamo zabranjeno konzumirati mliječne proizvode, sve voće osim limuna ili limete, pšenicu i druge škrobne namirnice

Je li vaše nastojanje da smanjite količinu šećera ili ugljikohidrata uvijek neslavno završilo? Skrivate li slatkiše ili poričete da ih jedete, razmišljate li o slasticama čak i kad niste gladni, jeste li nesposobni preživjeti dan bez šećera u kavi, gaziranog pića ili energetskog napitka; osjećate li svakodnevno pad energije u popodnevnim satima, pa pomoć tražite u nečem slatkom? Ako na većinu ovih pitanja odgovarate potvrdno, vi ste ovisnik o šećeru ili ste u najmanju ruku vrlo blizu tome da to postanete. Mozaik knjiga nedavno je objavila zanimljivu knjigu ‘Život bez šećera’, u kojoj autorice nutricionistica Brooke Albert i dermatologinja dr. Patricia Farris donose plan prehrane s receptima koji pomažu izgubiti neželjene kilograme, kao i režim njege kože s anti-age učinkom. No otkrivaju i plan apstinencije od šećera s ciljem uklanjanja šećera iz organizma, što je preduvjet za dobro zdravlje i dobar unutarnji osjećaj. Mnogi misle kako lako mogu izdržati, primjerice, tri dana bez šećera, no svi koji su pokušali znaju da to nije tako, jer šećer stvara ovisnost. Sjetite se samo situacije kad sebi kaže da ćete pojesti samo kockicu-dvije čokolade, a onda se ne možete zaustaviti. O toj ovisnosti pričamo. Trodnevni plan koji su osmislile spomenute autorice nije nimalo lako izvediv jer šećer ne podrazumijeva samo klasične slatkiše, u njihovu apstinencijskom planu zabranjeno je konzumirati mliječne proizvode, sve voće osim limuna ili limete, pšenicu i druge škrobne namirnice.

Povrće – dobri ugljikohidrati

‘Kad pročitaju naš plan obroka u trodnevnoj apstinenciji od šećera i popis namirnica, mnogi pomisle da je detoksikacija od šećera samo još jedna dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Istina je da trodnevna apstinencija od šećera ne dopušta kruh, rižu ili tjesteninu, ali to je zato što škrobni ugljikohidrati uvelike sudjeluju u ovisnosti o šećeru’, kažu autorice te napominju kako su ih zamijenile dobrim ugljikohidratima, koji su bogati vlaknima, potječu iz povrća i zapravo mogu pomoći sniziti razinu šećera u krvi. Također je zabranjeno jesti mnogo masnih bjelančevina kao što su slanina ili odrezak, no umjesto toga uvode se krte bjelančevine s malo masti i mnogo povrća koje su zasitne, a ne djeluju loše na krvne žile.

Oprez sa skrivenim šećerom

Smatra se da je porast pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa među današnjom populacijom vrlo povezana upravo s povećanom konzumacijom šećera. No ustanovljeno je da velik dio te količine šećera potječe iz prehrane prepune proizvoda od rafiniranih žitarica (uz dodane šećere) poput bijele riže, bijelog brašna, žitnih pahuljica, krekera, kruha i slastica. Dakle, najveća opasnost krije se u skrivenim šećerima, tj. u konzumaciji proizvoda za koje ne bismo bez čitanja deklaracija ni pomislili da u sebi sadrže šećer. Naime, tijekom prerade takvih proizvoda uklanjaju se hranjive tvari i vlakna, a to uklanjanje vlakana, tj. rafiniranje čini te žitarice toliko nezdravima. ‘Da biste shvatili zašto je šećer negativac, morate shvatiti kako tijelo metabolizira šećer. Kad se šećer apsorbira u krvotok, oslobađa se hormon zvan inzulin. Inzulin je regulator metabolizma šećera i određuje njegovo iskorištavanje u tijelu. U idealnim okolnostima, stanice preuzimaju glukozu iz krvotoka i koriste je kao izvor energije. Suvišna glukoza pohranjuje se u jetri kao glikogen i naposljetku se pretvara u mast. Dakle, što više šećera jedemo, oslobađa se više inzulina i pohranjujemo više masti. Inzulin onemogućuje razgradnju masti u masnim tkivima pa kad je prisutan, mast se pohranjuje umjesto da se sagorijeva’, pojašnjava nutricionistica ovaj ‘začarani krug’ i navodi primjer svoje klijentice Jessie koja je uvijek bila mršava, iako nije puno vježbala niti pazila na prehranu. Jedino što ju je u fizičkom smislu mučilo bio je ‘višak’ oko struka – uvijek je izgledala napuhano. Njezina kosa i koža bili su bez sjaja, oko očiju je imala tamne kolutove, a strahovito joj je nedostajalo energije. Kad joj je napravila analizu prehrane, shvatila je da nesvjesno konzumira velike količine šećera i to kroz žitne pahuljice s kojima je započinjala dan, peciva, energetske pločice i alkohol. Dakle, mršavost izvana ne znači da nemate višak masti. Vaše masnoće možda se pohranjuju u potkožnom tkivu, što je puno veći razlog za brigu. Prema tome, oni koji imaju pivski trbuh ili građu oblika jabuke, a na ostalim dijelovima tijela izgledaju relativno mršavo, moraju obratiti pažnju na količinu šećera koju konzumiraju – jer upravo šećer deblja na takav način.

Izbaciti voće ili ne?

Detoksikacija od šećera znači da ćete prije svega morati konzumirati puno povrća (prije svega zelenog lisnatog), a izbjegavati kukuruz, krumpir i batat i drugo škrobno povrće, bijelo brašno, bijelu rižu, zaslađene mliječne proizvode poput aromatiziranih jogurta, gazirane sokove, ali i voće. To je za mnoge najdiskutabilnije u ovom režimu prehrane. No ako se odlučite za 3-dnevnu detoksikaciju, to ćete moći izdržati, dok u duljoj apstinenciji izbjegavajte voće visokog glikemijskog indeksa, a to su banane, ananas i lubenica.

TRODNEVNA APSTINENCIJA OD ŠEĆERA 

Donosimo vam detaljan popis dopuštene i zabranjene hrane, kao i osnovni plan obroka. Neće vam biti jednostavno bez šećera jer to ne znači odreći se samo slatkiša, no nakon tri dana sve će biti lakše

DOPUŠTENA HRANA

• 1 šalica nezaslađene crne kave na dan, • nezaslađeni zeleni ili biljni čaj u neograničenim količinama, • minimalno 1,8 l vode na dan, • bjelančevine (krto crveno meso, svinjetina, piletina, puretina, riba, školjke, jaja, tofu ili mahunarke,• povrće u neograničenim količinama (jedino pripazite s avokadom kojeg je dopušteno pojesti najviše pola na dan), voće (limun ili limeta),• orašasti plodovi (30 g do dva puta na dan kao međuobrok),• dodaci i ulje za kuhanje, crveni vinski ocat, balzamični ocat ili jabučni ocat, maslinovo ulje, kokosovo ulje ili maslac za kuhanje,• začinske trave i začini u neograničenim količinama

ZABRANJENO

• umjetna sladila svih vrsta, uključujući i dijetne napitke,• alkohol,• mliječni proizvodi (osim malo maslaca za kuhanje),• pšenica ili drugi škrobovi kao što su tjestenina, žitne pahuljice, kruh, riža ili kvinoja,• dodani šećeri bilo koje vrste,• voće (osim limuna ili limete za napitke ili kuhanje)

OSNOVNI PLAN OBROKA

DORUČAK:

tri jaja (na bilo koji način, po želji sa začinskim travama i dopuštenim povrćem, pripremljeno na dopuštenim uljima)

profimedia-0175952252

MEĐUOBROK:
30 g orašastih plodova

RUČAK:

do 170 g piletine, puretine, ribe, školjaka ili tofua i mala salata od povrća (rikola, šparoge, avokado, brokula, kelj pupčar, kupus, cvjetača, celer, krastavci, zelena salata, gljive, paprike, špinat ili tikvice)

profimedia-0236415238

MEĐUOBROK:
narezana paprika s humusom

VEČERA:
piletina, puretina, riba, školjke ili tofu (do 170 g) i velika porcija dopuštenog miješanog povrća kuhanog na pari

 

profimedia-0260190533

Komentari