U 12 koraka do zdravog jelovnika

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) osmislila je zdravstvene preporuke koje bismo trebali slijediti

Donosimo vam 12 točaka za zdrav jelovnik!

1 Dajte prednost namirnicama biljnog podrijetla.

2 Jedite veće količine namirnica od cjelovitih žitarica.

3 Neka vaš jelovnik bude bogat povrćem i voćem (preporučeni dnevni unos jest 400 g).

4 Održavajte zdravu tjelesnu težinu (neka vaš BMI bude između 18,5 do 25) i svakodnevno provodite tjelesnu aktivnost.

5 Kontrolirajte unos masnoća; prednost dajte nezasićenim masnim kiselinama.

6 Masna mesa zamijenite laganijima; mesom peradi, ribe…

7 Neka mliječni proizvodi koje konzumirate sadrže nizak udio masti i soli.

8 Ograničite unos šećera i proizvoda koji sadrže šećer (slatkiši, zaslađeni sokovi…).

9 Reducirajte unos soli. Preporučeni dnevni unos soli jest do 5 g dnevno, uključujući i sol koju sadrže kruh i druge različite prerađene namirnice.

10 Iz konzumacije u potpunosti izbacite alkohol.

11 Hranu pripremajte na odgovarajući higijenski i siguran način.

12 Zagovarajte dojenje! Dojenje je isključivi i jedini način prehrane djeteta do navršenih šest mjeseci, kad se uvodi dohranjivanje. Od tada, majka može dojiti dijete do navršene dvije godine života.

Komentari