Zašto je važno koji (i u kojim količinama) cimet konzumiramo?

Vrlo je važno koji ćete cimet konzumirati kako bi on uistinu blagotvorno djelovao na vaše zdravlje

Iako se zbog dostupnosti i uobičajenosti cimet kao prirodno ljekovito sredstvo čini bezazlenim, pri njegovu je uzimanju potreban oprez, a osobama koje piju lijekove i savjetovanje s liječnikom. Važno je obratiti pozornost i na vrstu cimeta. Kod nas se mogu kupiti tzv. kineski (Cinnamomum cassia ) i cejlonski (Cinnamomum verum) cimet. Prvi je jeftiniji, no zbog visoke koncentracije kumarina koji sadrži može biti štetan za jetra uzima li se redovito u većim količinama. Zbog toga se preporučuje cejlonski cimet, koji ima suptilniji, ‘slađi’ okus te obično dolazi iz provjerenijih izvora, a može se nabaviti i onaj iz organskog uzgoja.

No treba biti oprezan s količinama konzumacije cimeta, jer pretjerivanje može imati neželjene učinke. Može tako stvoriti probavne probleme zbog jakog antibakterijskog djelovanja cimeta, pri kojem mogu stradati i tzv. dobre bakterije. Stoga prema uputama zdravstvenih stručnjaka, uzima li se cimet svakodnevno, nakon šest tjedana treba napraviti tjedan dana stanke ili ga uzimati pet dana u tjednu. Preporučuju i da ga se kombinira s drugim začinima, primjerice đumbirom, kardamomom, klinčićima, kako bi njegove doze ostale umjerene.

Blagodati cimeta za zdravlje

  • Žličica cimeta pomiješana sa žlicom meda, razmućena u šalici tople vode dobra je za prehladu, dok je za više snage dobro pojesti žličicu cimeta sa žličicom meda i nekoliko oraha.
  • Čaj s cimetom, đumbirom i kurkumom dodatno začinjen s kajenskim paprom i limunovim sokom, odličan je za podizanje imunitetaz.
  • Cimet, osim što nas štiti od bolesti, i našu hranu čuva od kvarenja.
  • Regulira razinu šećera u krvi na način da usporava pražnjenje želuca, a samim time i pomaže u održavanju razine energije.
  • Jača osjetljivost na inzulin, sprečava oštećenja tkiva i upalne procese vezane sa šećernom bolešću.
  • Snižava razinu kolesterola i triglicerida i štiti zdravlje srca.
  • Udisanje mirisa cimeta može ojačati kognitivne procese, a konzumacijom se unapređuje funkcioniranje mozga.
  • Postoje i dokazi da je koristan u ublažavanju bolova od artritisa te simptoma neurodegenerativnih bolesti reduciranjem kronične upale povezane s njima.

 

Komentari