Repičino ulje jednako je dobro kao i maslinovo

U nas manje korišteno ulje (iako je treće po proizvodnji u svijetu) pogodno je za prženje i kuhanje te obiluje kompleksom omega 3-6-9 kiselina što ga čini iznimno zdravim za naše srce i krvne žile

Maslinovo ulje je ono kojem se daje prednost pred svim ostalim uljima, a uz njega još i laneno, bučino i kokosovo smatramo zdravim uljima. U grupi zdravih ulje rijetko se spominje ulje repice (poznato kao i canola ulje) iako je jednako vrijedno kao gore spomenuta, a neki nutricionisti smatraju da je jednako vrijedno kao i maslinovo. I to zahvaljujući svom velikom udjelu nezasićenih masnih kiselina te niskim udjelom zasićenih masnih kiselina. Loših i nezdravih zasićenih masnih kiselina dvostruko je niže u repičinu nego u maslinovu ulju. Repičino ulje bogatije je i omega kompleksom 3-6-9. Usto, ovo ulje može se koristiti u kuhinji i za prženje i kuhanje, dok se maslinovo preporuča uglavnom za salate i umake, odnosno treba izbjegavati njegovu termičku obradu da se ne bi izgubila njegova nutritivna svojstva. To se repičinu ulju ne može dogoditi. Također, zagrijavanjem repičina ulja ne stvaraju se loše transmasti.

Studija objavljena u časopisu Pharmacological Research u kojoj je istraživano djelovanje oleinske kiseline u repičinu ulju dokazuje veliku njegovu blagodat na zdravlje. Naime, ovo ulje obiljuje oleinskom kiselinom kao i vrijedne alfa-linolenske kiseline. Dokazano je kako zamjenom svakih 5 posto štetnih zasićenih masti s oleinskom masnom kiselinom u svojoj prehrani možemo smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila čak do 40 posto te tako i održavati normalnu razinu kolesterola u krvi.

Osim toga, ulje dobiveno iz žutih cvjetova uljane repice bogato je vitaminom E koji u našem tijelu djeluje kao antioksidans. Najzdravija varijanta ovoga ulja jest hladno prešano. I tada je jeftinije od drugih zdravih ulja, što je njegova dodatna velika prednost. No nešto je skuplje od štetnih rafiniranih ulja koja nalazimo na policama trgovina.

Komentari