20 godina bez prehlade? Tu nešto ne štima

I naš imunitet ponekad treba proći krizu, stoga ne trebate posezati za lijekovima čim se pojavi neka tegoba

Kako prepoznajemo da netko zdravo živi?

Da bi se to utvrdilo, potrebno je napraviti intenzivnu liječničku anamnezu, odnosno sistematski pregled. On može otkriti neke nepravilnosti na vrijeme i dati nam uvid u opće stanje organizma. Ključan je i razgovor s liječnikom kako bi se otkrile vaše životne navike, a on se rijetko ili vrlo površno obavlja. Nije svejedno boli li vas često glava ili ne i morate li popiti tabletu da biste usnuli ili pak potaknuli probavu.

Bitna su pitanja o prehrambenim navikama i kretanju. Mnoge si žene ne ostave dovoljno vremena ujutro za odlazak na toalet, zbog čega njihova crijeva pate, što se odražava na zdravlje, ali i na raspoloženje. Usto, stručnjaci primjećuju da ljudi koji od njih traže pomoć vrlo često zanemaruju socijalne konflikte, koji se uvelike odražavaju na zdravlje. Nezdrava, napeta obiteljska i radna klima može oslabiti naš imunitet pa postajemo podložniji fizičkim bolestima, osobito ako potiskujemo emocije.

Je li ponekad dobro biti bolestan?

Bolest ima i dobrih strana. Ako netko već 20 godina nije imao prehladu, tu nešto ne štima. Jedna dobra prehlada pravo je ‘vrelo’ mladosti – imunosno i psihološki. I naš imunitet ponekad mora proći krizu. To znači i da pustimo organizam da se sam bori s visokom temperaturom i da ne posežemo odmah za antibioticima. Isto se odnosi na epizode depresije – ne znači da odmah morate piti antidepresive.

Studije o prehrani govore različito. Čega se trebamo pridržavati?

Nekada nam doista znaju pomoći u rješavanju problema, ali zbog brojnih savjeta zaboravili smo slušati vlastito tijelo. Trebamo mu vjerovati jer ne postoji univerzalni način prehrane koji je dobar za sve. Svatko mora sam otkriti što je dobro za njega.

Tekst: Iva Ćurić
Foto: Profimedia

Komentari