6 činjenica o masnim kiselinama koje MORATE upamtiti!

Obzirom da moderna prehrana omjer masnih kiselina dovodi do 40 puta više proupalnih u odnosu na antiupalne, zbog čega se mogu razviti depresija, autoimune bolesti i tumori, dr. Sanja Toljan savjetuje da za zdravlje moramo uzimati 4 puta više omege-6 nego omege-3

Prije nego li pročitate ove korisne savjete dr. Sanje Toljan, svakako pročitajte tekst o vezi kroničnog umora i iscrpljenosti s rezistencijom inzulina i kortizola – ovdje!

1 Kortizol, hormon koji je zadužen za visoki tlak, srčane bolesti, probleme s probavom, glavobolje, kožne promjene (a o anksioznosti, depresiji i svim psihičkim bolestima današnjice da i ne govorim), značajno se uravnoteži ako se pacijentima daju omega-3 masne kiseline EPA i DHA. Te dvije masne kiseline nalaze se u ribljem ulju i ako otprilike uzmete 3 do 6 grama ribljeg ulja (3- 6 kapsula) dnevno, mogli biste već kroz nekoliko tjedana osjetiti značaj pomak (to je terapijska doza koja liječi, dok je preventivna doza manja).

2 Omega-3 masne kiseline nalaze se i u mahunarkama, zelenom lisnatom povrću, chia sjemenkama, lanenim sjemenkama i u mnogoj drugoj prirodnoj hrani. Majka Priroda brine se za naše zdravlje i želi da budemo uvijek zdravi pa nam kroz prirodnu hranu sve daje u pravim omjerima.

3 Omega-3 masne kiseline najjače su protuupalno sredstvo i mogu izliječiti većinu upalnih stanja, izazvanih neravnotežom u psiho-neuro-endokrinološkom sustavu. Ljudi koji se lišavaju ulja i masnoća često se lišavaju i povrća pa je onda njihov deficit protuupalnih medijatora još i strašniji.

4 Omega-6 masne kiseline istovremeno su i proupalne i protuupalne i njihova prisutnost u tijelu znak je da ćemo se dobro obraniti od napada na naš tjelesni integritet, izvana ili iznutra. I naše misli mogu nas napadati, a i tu pomažu omega-3 i omega-6. Njihov omjer mora biti uravnotežen, 4 puta više omege-6 nego omege-3. Moderna prehrana taj omjer dovodi do 40 puta više proupalnih u odnosu na antiupalne masne kiseline. I eto jednog od razloga depresije, autoimunih bolesti i tumora. Omega-6 masne kiseline nalaze se u većini uljarica i žitarica te u mesu umjetno hranjenih životinja, dok meso životinja hranjenih travom sadrži omega-3 masne kiseline. Zapamtite, važna je ravnoteža.

5 Masnoće je važno uzimati u obliku ulja. Ta zdrava, fina, hladno prešana ulja, osim zdravih i dobrih masnih kiselina sadrže još i bioaktivne tvari koje pomažu riješiti upalu u tijelu. Koja su to ulja? Konopljino, laneno, bučino… To su najčešća ulja koja možete lako nabaviti u našim trgovinama. Nastojte svaki svoj obrok obogatiti uljima koja obiluju masnim kiselinama. Slobodno uzmite 1 dl zdravih hladno prešanih ulja dnevno, podijeljeno u 3 obroka. Time ćete za sebe učiniti mnogo, a i nećete se udebljati jer ćete uravnotežiti inzulin i kortizol, dva hormona koja – ako su previsoki – uzrokuju debljanje. A previsoki su ako jedete kekse, kolače, kruh, tjesteninu, sendviče, pekarske proizvode. Takvi proizvodi sadrže hidrogenizirane masnoće koje uništavaju i truju vašu jetru i stvaraju upalu u tijelu.

6 Prava mjera upale u tijelu je mjerenje homocisteina u krvi, a ne kolesterola. Za rođendan poklonite sebi ili nekomu svom tu pretragu. Ili, još bolje, kupite mu kolekciju zdravih hladno prešanih ulja, za zdravlje i uživanje.

Komentari