7 savjeta za blistav osmijeh

Bilo da se radi o krivoj tehnici četkanja ili prastaroj četkici – nekoliko je stvari kod kojih možemo pogriješiti prilikom pranja zubi. Donosimo vam savjete kako zadržati lijep i blistav osmijeh

Uvriježeno je mišljenje kako lijep osmijeh otvara vrata uspjehu, a zdravi i bijeli zubi poslali su estetski ‘must-have’ svakog čovjeka. Lijep osmijeh ne samo da upotpunjuje vaš vanjski izgled, već vam zdravi zubi omogućavaju zdravu i pravilnu ishranu, a samim time i zdravlje općenito. Lijep osmijeh zadržat ćemo samo uz mnogo uloženog truda, svakodnevnu brigu i redovitu kontrolu. Odaberite kvalitetu prije svega! Ništa manje nije bitno i čime njegujemo zube, pa vam savjetujemo kako pravilno odabrati kvalitetne i provjerene proizvode. Ako ste možda pomislili da je sasvim svejedno čime i kako perete zube, sasvim ste u krivu. No uz malo truda krajnji rezultat će ipak biti odličan!

1. TEHNIKA ČIŠĆENJA NJEŽNI POKRETI

Pranje zubi dva puta dnevno – nakon doručka i uvečer prije odlaska u krevet – apsolutni je minimum. Najbolje je pritom četkati prvo zagrizne površine kutnjaka, zatim vanjsku stranu zubi i na kraju unutarnju stranu. Četkanje ne bi trebalo izvoditi horizontalnim pokretima, što nepotrebno opterećuje zube i zubno meso. Bolje je prati vertikalnim kretnjama od crvenog (zubnog mesa) dolje prema bijelom (zubima) i to kružnim pokretima koji su čvršći kad četkica ide prema dolje.

2. PREHRANA NEKA HRSKA

Tko temeljito žvače hranu, potiče proizvodnju sline, što ispire bakterije i smanjuje kiseline u ustima. Sve što treba pregristi, zagristi i što hrska i puca (poput primjerice jabuke) kad se zagrize – dodatno masira i zubno meso te jača čeljust i zubnu kost koja drži zube. Slatkiše i gazirana slatka pića treba izbjegavati. Vitamin C (zeleni kupus, paprika) podupire čvrstoću zubi i štiti od upale zubnog mesa. Crni i zeleni čaj djelotvorno odbijaju bakterije.

3. VODICA ZA ISPIRANJE PRIRODNA ZAŠTITA KADULJOM

I zubno meso treba njegovati. Prirodno rješenje je kadulja. Svojim eteričnim uljima i taninom djeluje antibakterijski i sprječava upale. Tako na prirodan način možete isprati zube čajem od kadulje ili
možete kupiti gotovu vodicu za ispiranje koja će nakon četkanja i čišćenja zubi koncem dodatno smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini.

4. PASTA ZA ZUBE – FLUOR JE VAŽAN

Za zaštitu zuba od karijesa trebalo bi koristiti pastu koja sadržava između 1200 i 1500 ppm fluora. U pravilu bi na poleini paste trebala biti navedena i RDA vrijednost. Ova vrijednost bi trebala biti što niža, jer govori o tome koliko je u pasti sadržano sićušnih abrazivnih zrnca koja (u slučaju da ih je previše) oštećuju caklinu. Sastojci u pastama koji nalikuju onima u prirodnoj caklini imaju sposobnost spriječiti trošenje cakline.

5. ZUBNI KONAC KORISNI POMOĆNIK

Četkica za zube uspijeva očistiti samo dvije trećine površine zuba. Kako biste temeljito uklonili ostatke hrane između zubi, koristite konac za zube svaki dan. Najučinkovitiji i najjeftiniji konac
je onaj bez voska. No, konac s voskom se lakše koristi, klizi između zubi i zbog toga manje oštećuje zubno meso. Za veće razmake između zubi koristite interdentalne četkice.

6. ZAŠTITA OD KISELINA – VAŽNA JE I SLINA

Za brzo čišćenje zubi tijekom dana odlična je žvakaća guma bez šećera. Ona potiče proizvodnju sline i na taj način smanjuje kiseline u ustima. No nemojte satima žvakati jer to može pomoći u razmnožavanju bakterija. Katkad i sama hrana može štititi zube. Kao prirodna zaštita može poslužiti i sir. Masnoća iz sira stvara film na zubima i sprječava kiseline da nagrizaju zubnu caklinu.

7. ČETKICA ZA ZUBE REDOVITO JE MIJENJAJTE

Tko je spretan i malo se više potrudi, može i običnom četkicom temeljito očistiti zube, no lakše će vam ipak ići s električnom četkicom. Kod kupnje četkice potražite one s blagom i srednjom čvrstoćom te manjom glavom. Manja glava će bolje doseći potrebna mjesta. Svakih 8 tjedana promijenite glavu četkice odnosno četkicu. Potrošene četkice mogu ozlijediti zubno meso. Ne zaboravite na čišćenje jezika. Dnevno čišćenje jezika bitno smanjuje kolićinu bakterija koje se nalaze u usnoj šupljini.

Komentari