Aktivno umjesto pasivnog opuštanja

Trebamo svaki dan malo zastati i upitati se što trenutačno osjećamo i što nam govori naše tijelo

Vrijedi li ona ‘zdrav duh u zdravom tijelu’?

Tijelo i duša su cjelina i uzajamno utječu jedno na drugo. Bolest utječe i na naše raspoloženje. I obratno, duševne bolesti i tegobe uvijek idu ruku pod ruku s tjelesnim poteškoćama. Ono što je u nama svakako se odražava i na našem tijelu.

Jesmo li zaboravili slušati unutarnji glas?

Funkcioniramo tako da odrađujemo poslove s naše liste zaduženja. I onda smo toliko ‘potrgani’ da se nekritički prepuštamo utjecajima i savjetima sa svih strana. Trebamo se povremeno zaustaviti i uzeti vrijeme samo za sebe. Nekima pomaže to što će prolistati novine ili popiti čaj, a za neke je najbolja šetnja. Idealan odmak je godišnji odmor. Svaki dan trebamo se umiriti i upitati se što trenutačno osjećamo i što nam govori naše tijelo.

Što mogu učiniti kod akutnog stresa?

Umjesto da se prepustite kauču, odaberite aktivne metode opuštanja. Pozitivan, umirujući monolog iznimno pomaže pri suočavanju sa stresom. Također je važan naš odnos prema vremenu: za mnoge od nas pauze imaju negativan prizvuk. One su za mnoge odraz lijenosti i inercije. Presudan je stav: gledajte na stanke kao na dobrodošlu priliku kako biste napunili svoje baterije.

Kako duša liječi tijelo?

Kada se osjećamo dobro, i naš je imunitet snažan. Optimizam je zdrav, ali nerealno je očekivati da ćemo uvijek biti raspoloženi. U redu je ako ste tužni ili pak ljutiti. Utješno je to što je naš imunosni sustav tako konstruiran da povremeni negativni osjećaji ne mogu utjecati na našu ravnotežu.

Tekst: Iva Ćurić
Foto: Profimedia

Komentari