Aromaterapijom protiv stresa

Fascinantno je kako eterična ulja djeluju na naš organizam. Užurbani način života, brojne obveze i vječiti nedostatak vremena ‘krivci’ su za bolest modernog doba – stres. No, upravo je tu veliki saveznik aromaterapija čiji holistički pristup omogućuje da udahnemo i na trenutak se potpuno opustimo. Naime, eterična ulja pomažu pri opuštanju, poboljšavaju koncentraciju i potiču vedro raspoloženje.

Poput vlastoručnog potpisa, svakome odgovara miris određenih eteričnih ulja. Dobro odabrana eterična ulja djeluju umirujuće, podižu raspoloženje, ali i poboljšavaju san. U cilju opuštanja i borbe protiv stresa najbolje je odabrati ona na bazi citrusnog voća, ljekovitih biljaka, cvijeća i mirisnog drva. Samo je jedna kapljica dovoljna da od stresa i negativnih emocija, barem na kratko, pobjegnete na kakvo mirno i tiho mjesto. Mirisnoj harmoniji aromaterapije prepustite se tijekom masaže ili kupke, a korištena kao mirisi za prostor eterična ulja djeluju osvježavajuće i umirujuće, no istovremeno uspješno eliminiraju bakterije i viruse, posebice u vrijeme prehlada.

4 važne grupe eteričnih ulja za tretiranje stresa:

Primavera

#1 Citrusna ulja – čine tmurne dane vedrijima; motiviraju

Naranča – harmonizirajući, osvježavajući miris za svakoga; pomaže kod tjeskobe i nervoze

Grejp – motivirajuće i antistresno ulje za bolju koncentraciju; blagi antidepresiv

Mandarina – nježno antistresno ulje kojeg djeca obožavaju pa je idealno za dječju sobu; pomaže kod nesanice, nervoze i depresije

Bergamot – opuštajuće ulje za starije; pomaže kod nervoze, stresa i nesanice

Limunska trava – osvježavajući i uravnotežujući citrusni miris; opušta, umiruje

#2 Cvjetna ulja

Ruža – kraljica cvijeća; poznato eterično ulje s opuštajućim djelovanjem; pomaže zacjeljivanju „duševnih rana“; „otvara“ naše srce

Lavanda – dobro poznato opuštajuće eterično ulje; blagi sedativ; uravnotežuje krvni tlak

Neroli – snažno antidepresivno ulje; pomaže zacjeljivanje duševnih rana

Ylang Ylang – egzotični cvjetni miris; važan afrodizijak za žene; odličan za prevenciju burnout sindroma

#3 Drvenasta ulja

Cedar – opuštajuće i prizemlujuće ulje s osnažujućim djelovanjem

Bor – sve vrste eteričnih ulja bora pročišćavaju zrak, produbljuju disanje i opuštaju

Sandal – eterično ulje za duboku relaksaciju i meditaciju

Ruža drvo – egzotično ulje, idealno za izradu opuštajućih mješavina s cvjetnim eteričnim uljima; revitalizira cijeli organizam; pomaže kod nervoze

Tamjan – pomaže kod slabijeg astmatičnog napada; ovo je miris koji nas jača i prizemljuje nas. #4 Ulja dobivena od ljekovitih biljaka

Kamilica rimska – blago sedativno djelovanje; pomaže kod nervoze, nesanice, stresa, psihičkih šokova

Pačuli – egzotičan, malo teži miris opuštajućeg djelovanja

Geranij – harmonizirajuće eterično ulje posebno preporučljivo za žene; pomaže kod osjećaja frustriranosti i depresije

Palmarosa – opušta

Vanilija – ugodan opuštajući miris

RECEPTI:

BURN – OUT MIX – za ljude koji jako puno rade, ne spavaju dovoljno i ne mogu se opustiti!

Naranča 5 kapi
Čempres 4 kapi
Geranij 2 kapi

Par kapi navedene mješavine nakapajte na papirnatu maramicu i udišite nekoliko puta dnevno. Maramicu možete smjestiti u blizini računala na kojem radite i udisati.

Navedena se mješavina može koristiti i za masažu i njegu cijelog tijela ili je možemo utrljati u područje prsa i/ili ramena. Za tu se namjenu, navedena mješavina treba pomiješati s nekim baznim ulje (bademovo, makadamija, jojoba,…) – 1 kap mješavine eteričnih ulja na 1 ml baznog ulja.

Čempres se može zamijeniti sa sandalom a geranij s palmarosom, odnosno naranča s grejpom ili bergamotom. Istražujte, isprobajte različite kombinacije i vidite što vam najbolje odgovara.

Preporuka: Bilo bi dobro napraviti nekoliko kratkih pauza tijekom radnog dana, otvoriti prozor i nekoliko puta duboko udahnuti i polagano izdahnuti.

OPUŠTANJE PRED ‘NASTUP’

Tijekom svog radnog vijeka često smo u situaciji kada su sve oči uprte u nas i kad trebamo ostaviti dobar dojam – predstavljanje godišnjeg plana, držanje govora u različitim situacijama, držanje prezentacije, nastup na pozornici…

Ako imate vremena prije ‘nastupa’ napravite si kupku – u vodu za kupanje dodajte zobeno ili sojino vrhnje ili mlijeko u koje ste prethodno dodali 4-6 kapi mješavine eteričnih ulja:

Ruža 5 kapi
Grejp 15 kapi
Neroli 5 kapi

Druga je opcija da u neutralni gel za tuširanje dodate 3-5 kapi navedene mješavine eteričnih ulja. Ukoliko nemate vremena, jednostavno nakapajte 2-3 kapi mješavine eteričnih ulja na papirnatu maramicu i udišite par minuta.

NESANICA

Nesanica utječe na kvalitetu našeg života, a frustracija zbog umora koji osjećamo još dodatno pogoršava stanje. Aromaterapija ne može riješiti uzrok nesanice ali nam može pomoći da se opustimo prije spavanja i da laše utonemo u san.

U tu svrhu možete pomiješati 15 kapi lavandinog eteričnog ulja s 15 kapi mandarine. Navedenu mješavinu dodajte u hidrolat lavande ili kombinaciju hidrolata lavande ili destilirane vode i votke ili bio kojeg alkohola. Pripremljenu mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem i pošpricajte po posteljini (važno je da je posteljina od prirodnih vlakana).

Vrhunska organska eterična ulja i čaroban svijet aromaterapije u zagrebačkoj Makronovi, predstavio je Fred Wollner, vrsni aromaterapeut i stručnjak prestižne njemačke kuće Primavera, čija su eterična ulja dostupna i u Hrvatskoj.

Primavera

Postavljajući visoke zahtjeve glede kvalitete i čistoće svih proizvoda, Primavera posebnu pažnju posvjećuje očuvanju održivog uzgoja (aktivno podupire projekte organskog uzgoja u cijelom svijetu) i proizvodnje.

Upravo zbog toga su Primavera eterična ulja 100% čista, prirodna i nepatvorena. Dobivaju se iz biljnog materijala iz organskog ili biodinamičkog uzgoja (Demeter kvalitete), divlje raslih biljaka ili konvencionalnog uzgoja, a iz biljaka se izdvajaju destilacijom vodenom parom, hladnim prešanjem ili ekstrakcijom organskim otapalom. Kvaliteta svakog ulja potvrđena je detaljnim analizama unutar i van tvrtke, a sva ulja nose certifikat za prirodnu kozmetiku NATRUE (www.NATRUE.org).

Osim što brine o kvaliteti sirovina, Primavera posebnu pažnju posvećuje čovjeku i prirodi te njeguje društveno odgovorno poslovanje prema svojim dobavljačima/proizvođačima, zaposlenicima i svim ljudima koji dijele njihovu viziju. U skladu s time, ni jedan Primavera proizvod nije testiran na životinjama i ne sadrži sastojke koji se testiraju na životinjama.

Komentari