Debljina utire put raznim bolestima

S problemom prekomjerne tjelesne težine i pretilosti u djece prim. Lavinia La Grasta, dr. med., spec. pedijatar, susreće se već 14 godina, od trenutka kada se počela baviti poremećajima i bolestima iz područja dječje endokrinologije i dijabetologije

“Posljedica pretjeranog nakupljanja masnog tkiva u tijelu je prekomjerna težina, koja pak predstavlja rizik za zdravlje, utire put raznim bolestima i skraćuje očekivani životni vijek. Posebno zabrinjava sve veći broj djece i mladih s prekomjernom težinom, jer oni najčešće izrastu u pretile odrasle osobe. Kako nagomilavanje masnog tkiva nerijetko započinje u predškolskoj dobi, jasno je da komplikacije debljine možemo očekivati već u adolescenata i mladih odraslih ljudi. Većina pretile djece nema višak tjelesne težine zbog neke bolesti, nego zbog nerazmjera između unesene i potrošene energije, čemu velikim dijelom pogoduju današnje okruženje i način života. Sve češće viđamo stariju dojenčad i malu djecu koja već imaju znatan višak tjelesne težine, a situacija se dodatno pogoršava nakon polaska u školu. Važno je naglasiti da debljina nije samo estetski problem. Ovisno o stupnju pretilosti, dobi djeteta i bolestima u užoj obitelji, potrebno je uz temeljiti klinički pregled djeteta koji uključuje mjerenje krvnog tlaka, napraviti i određene pretrage.

Naime, već u ranoj životnoj dobi u pretile djece i adolescenata mogu biti prisutni povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, predijabetes ili dijabetes, nealkoholna masna bolest jetara, poremećaji disanja u spavanju i niz drugih bolesnih stanja. U djevojaka s prekomjernom težinom nerijetko se zajedno sa sindromom policističnih jajnika javljaju problemi s aknama, pojačana dlakavost i neredoviti menstruacijski ciklusi”, kaže prim. La Grasta Sabolić. Ističe da je odgovornost za zdravlje djece na svima nama. Ona trebaju pomoć i potporu, jer je mršavljenje dugotrajan, težak i neizvjesan proces. On podrazumijeva trajnu edukaciju, nadzor i angažman multidisciplinarnog tima koji bi trebao uključivati liječnika, medicinsku sestru, nutricionista, psihologa i osobu koja će provoditi organiziranu tjelesnu aktivnost.

Od posebne je važnosti da roditelji budu aktivno uključeni u terapijski proces jer bez njihova sudjelovanja i potpore izgledi za uspjeh liječenja su minimalni. Posebnu pažnju treba usmjeriti na preventivne akcije društva s ciljem promicanja zdrave prehrane i svakodnevnu tjelesne aktivnosti u vrtiću i školi.

Foto: Profimedia

Komentari