Grejp i pilula opasna su kombinacija

Ako ste ljubitelj grejpa i jedete ga često to je za svaku pohvalu jer je riječ o zdravoj citrusnoj namirnici. No, ne u svim slučajevima, jer ovo voće može biti jako štetno za one žene koje uzimaju oralnu kontracepciju

Kontracepcijske pilule, koje u Hrvatskoj uzima oko 100 000 tisuća žena (naravno, ne samo u svrhu planiranja obitelji nego i zbog hormonalnih poremećaja, neredovitog ciklusa, dermatoloških problema) nisu preparat koji se može preporučiti svakoj ženi. I to zbog brojnih nuspojava i činjenice da ih ne podnose najbolje, kao i određenih zdravstvenih situacija koje to ne dopuštaju. Također se i nekim, načelno vrlo zdravim namirnicama kriju rizici. Takav je slučaj s grejpom, koji u kombinaciji s pilulom nepovoljno djeluje na naš organizam.

Grejp, prava vitaminska bomba s obiljem vitamina A i C te kalcija, kalija i fosfora bogat je i bioflavonolom koji pomaže u jačanju desni, kapilara i arterija, kao i folnom kiselinom. Vrlo je učinkovit kod problema s venama, jača imunitet, sprečava infekcije i prehlade, čisti crijeva i umiruje crijevnu floru, potiče proizvodnju hormona.

No, u slučaju kada uzimate kontracepciju morate zaboraviti na sve dobrobiti grejpa i odreći ga se. I to zbog naringenina, flavanona koji se nalazi u grejpu. Ova tvar povećava djelovanje kontracepcije i to vrlo brzo nakon konzumacije grejpa. Zbog naringenina raste razina estradiola odnosno estrogena u krvi, što stvara rizik za stvaranje tromboze. Također, mogu nastati bolovi i napetost u grudima.
Također, konzumacija grejpa može biti vrlo štetna u kombinaciji s tabletama protiv glavobolje zbog ubrzanog rada srca, kao i kombinacija ovoga voća s lijekovima protiv alergija.

Komentari