Kad se mjesečnica ne drži reda

Preduga, preobilna, previše bolna – što sve mjesečnica otkriva o našem zdravlju? Kako kontracepcija utječe na ženski ciklus; što kad mjesečnica izostane, a nije riječ o trudnoći; na koji način pomaže toplina i koji su lijekovi najkorisniji?

Dvije trećine žena žali se na uobičajene ili one manje česte tegobe tijekom mjesečnog ciklusa. Pritom karakteristike mjesečnog krvarenja mogu puno toga reći o zdravlju tijela i mogućim bolestima. Za vas smo pobrojali najvažnije znakove koji će vam pomoći protumačiti što se zbiva u vašem tijelu.

Prekratka ili preduga
Po medicinskim priručnicima, mjesečni ciklus žene traje 28 dana. U stvarnom životu mjesečni ciklus vrlo malo žena zaista traje toliko. Ciklusi se najčešće kreću u rasponu od 23 do 35 dana, a rijetko i 20 do 40. Takvi se smatraju normalnim, kraćim ili duljim ciklusom. Obično djevojčice u početku imaju neredovite cikluse, no to se ustaljuje i ciklusi do 21. godine obično traju dulje od 28 dana. Oko 40. godine se obično skraćuju na manje od 28 dana. Normalno krvarenje traje od tri do sedam dana. Ako se promjene u ciklusu ponavljaju dva ili tri ciklusa ili dolazi do velikih nepravilnosti u trajanju, svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Obilnost ciklusa
U normalnim slučajevima žena za vrijeme mjesečnice gubi 60 ml krvi. To odgovara otprilike jednoj trećini čaše. Slabije krvarenje od uobičajenog često se javlja u prvim tjednima trudnoće ili pak tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula. Uzrokovati ga mogu i promjene u hormonskoj slici zbog stresa, a može biti povezano i s godinama kad opada razina estrogena. S druge strane, obilne ili dugotrajne mjesečnice mogu biti posljedica ugrađene spirale, ali i visokog tlaka ili hormonskih poremećaja. Svakako bi se kod jakih krvarenja trebalo posavjetovati s ginekologom jer ona, posebice ako nisu uobičajena, mogu biti simptom i težih oboljenja. Jaka krvarenja mogu stvoriti problem nedostatka željeza i izazvati anemiju, stoga vodite računa o tome da nadoknadite izgubljeno željezo.

Izostanak mjesečnice
Što kad mjesečnica nikako da stigne ili potpuno izostaje? Najčešće je uzrok trudnoća ili početak menopauze. Ostali razlozi mogu biti teži tjelesni ili duševni napori kao što je nagli povratak u sportske aktivnosti, stroge dijete, promjena klime, žalovanje ili konstantna preopterećenost i stres.

Boja
Uobičajeno je boja mjesečnice srednje crvene boje, ni svijetla ni tamna. Tamna boja i gustoća znak su visoke razine estrogena. On izaziva stvaranje debljeg sloja endometrija u maternici koji se prilikom mjesečnice ljušti i izaziva tamnije krvarenje. Često se ovaj scenarij javlja kod žena koje se nalaze u posljednjoj fazi pred promjenu.
Tamnije krvarenje izazivaju također i miomi – dobroćudne izrasline koje rastu unutar maternice ili u stijenci maternice.
Svijetle mjesečnice često su znak niske razine estrogena, a uzrokovati ih može i gladovanje ili pretjerana konzumacija alkohola.

Česta krvarenja
Tijekom mjesečnog ciklusa se pored normalne mjesečnice mogu javiti i druga krvarenja u tragovima ili pak jača krvarenja.
Lagana krvarenja su najčešće bezopasna i uzrokovana su hormonima. Do laganog krvarenja može doći i pet dana nakon ovulacije (u slučaju da je došlo do oplodnje) kad se oplođeno jajašce ugnježđuje u stijenku maternice. Krvarenja za vrijeme uzimanja kontracepcijske pilule govore o tome da je količina estrogena u njima nedovoljna.
Kod jakih krvarenja, najbolje je da posjetite ginekologa. Ona mogu biti signal cisti (tekućinom punjeni folikuli na jajnicima) ili polipa u maternici (na unutarnjoj stijenci maternice).

Izrazito bolne mjesečnice
Bolovi prilikom dolaska mjesečnice pogađaju gotovo sve žene i mogu se javljati na različite načine. Najčešće su to grčevi u donjem trbuhu i bolovi u leđima, koji dolaze s mučninom i problemima s cirkulacijom. Poteškoće kao što su proljev ili glavobolje također često prate dolazak mjesečnice. Bolovi mogu biti i vrlo neugodni, no najčešće nisu razlog za zabrinutost.
No ako bolovi sa svakim ciklusom postaju sve jači, liječnik treba provjeriti radi li se o miomima ili možda endometriozi (širenje stanica endometrija na druge organe u trbušnoj šupljini).

Krvarenje nakon menopauze
Više nemate mjesečnicu, no odjednom ipak krvarite? U tom slučaju obavezno posjetite liječnika. Krvarenja mogu biti znak polipa ili raka. Polipi su u pravilu bezopasni, ali se ipak za svaki slučaj odstranjuju.

Komentari