Kako da nam ubodi insekata ne pokvare boravak na otvorenom?

Najviše nam smetaju komarci, jer su oni najaktivniji, a najviše se bojimo krpelja. U nastavku doznajte kako postići to da nam ubodi insekata ne pokvare boravak na otvorenom

S buđenjem prirode bude se i insekti, a posebice nam smetaju komarci, koji su i najaktivniji, dok se najviše bojimo krpelja. Naime, iako svi krpelji nisu zaraženi, pa tako ni potencijalno opasni, krpeljni meningoencefalitis ili upala moždane ovojnice teška je bolest koju uzrokuju upravo ove životinjice. I, zato, boravak u prirodi poziva i na dodatni oprez.

Komarci navodno više ‘vole’ muškarce nego žene, kao i ljude krvne grupe nula, a mamac su im i određeni mirisi pa se preporučuje da tijekom ljeta, kad oni neumorno napadaju, izbjegavate pretjeranu upotrebu dezodoransa i parfema. Iako ove činjenice o komarcima nisu znanstveno dokazane, činjenica je da će mnogi od nas u ovom toplom dijelu godine, kad nas nerijetko zna iznenaditi prava najezda ovih napasnika, posegnuti za bilo kakvim spasonosnim rješenjem samo da ih se riješimo. Podaci kažu da komarci vole tamne boje, pa se preporučuje nositi odjeću svjetlijih boja. Također, neki tvrde da su njihova najdraža meta i ljudi koji unose puno šećera u svoj organizam, baš kao i pretili ljudi.

Čim temperatura zraka prijeđe 15 stupnjeva, bude se i krpelji te postaju potencijalna opasnost za sve one koji često borave u prirodi, osobito za one koji žive u kontinentalnom dijelu naše zemlje. Osobe koje dođu u kontakt sa zaraženim krpeljom, nakon pojave prvih simptoma, poput povišene temperature ili bolova u zglobovima, većinom se oporave nakon nekoliko dana. Kod 20 do 30 posto bolesnika razvije se i druga faza bolesti s težim simptomima, poput vrtoglavice, glavobolje i malaksalosti koje su posljedica infekcije središnjeg živčanog sustava ili meningitisa koji se može manifestirati kao teži ili lakši oblik. Liječenje ove bolesti u pravilu je najčešće bolničko. Kako bismo rizik smanjili na najveću moguću mjeru, preporučuje se, uz cijepljenje protiv krpelja, uvijek dobro pregledati tijelo nakon povratka iz prirode, osobito područja ispod pazuha, iza koljena ili uha, jer su to mjesta na kojima je koža tanka i kamo se krpelji često zavuku.

Tekst: Sandra Horvat
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Komentari