Kako grijanje utječe na debljanje?

To što boravimo u pregrijanim prostorijama i što sve manje vremena provodimo na otvorenom, faktori su koji uz neaktivnost i prejedanje utječu na povećanje tjelesne težine

Već godinama znanstvenici proučavaju vezu između temperature prostora u kojem boravimo i nakupljanja masnoća u tijelu. Dok smo izloženi hladnoći i drhtimo, naši se mišići stežu kako bi generirali toplinu te se naše kalorije troše. Pri umjerenoj hladnoći, od cca 15°C, naše tijelo generira više topline i bez drhtanja. To je termogeneza za koju je zaslužno tamno masno tkivo. Postoji i bijelo masno tkivo koje skladišti višak energije i kalorija, dok ih tamno, poput peći troši. No prvo ga moramo aktivirati, a to čini hladnoća kada energiju pretvara u toplinu. Što je tamno tkivo aktivnije i što ga više ima, lakše možemo održavati tjelesnu masu.

Kako smo s vremenom počeli sve više grijati prostore u kojima živimo, uvođenjem centralnog grijanja, počeli smo i spavati na višim temperaturama (u zagrijanijim sobama). I upravo zbog centralnog grijanja u svim prostorijama nam je jednako toplo, zbog čega se više ne moramo prilagođavati različitim temperaturama u stambenom prostoru. Uz to, vozimo se i u zagrijanim automobilima koje radije biramo nego li pješačenje, djeca se sve manje igraju vani… i još ako tomu dodamo i prejedanje i manjak tjelesne aktivnosti, sve postaje jasnije. Premda su prejedanje i neaktivnost ipak glavni krivci za debljanje, evidentno je i da grijanje utječe na debljanje.

Komentari