Kako utjecati na hormone

Otkrivamo kako aktivirati hormone odgovorne za kvalitetniji život, tj. dobro raspoloženje, lijep izgled i miran san

Raspoloženje & duševno zdravlje

SEROTONIN Hormon dobrog raspoloženja presudan je za duševno stanje. Proizvodi li mozak premalo serotonina, naginjemo depresivnim stanjima. I zato, sada kad nam dolaze dani s više sunca, obavezno se svakodnevno izlažite sunčevu svjetlu. I smijte se – dokazano je kako i samo malo podizanje usana u smiješak već podiže razine serotonina u krvi.

Ne treba zaboraviti niti na hranu. Kockica čokolade djelovat će terapeutski, ali samo trenutačno; pretjerivanje u slatkom moglo bi imati potpuno suprotan efekt. Osim šetnje, koja je svima uvijek dobar izbor aktivnosti, dobro će djelovati i joga, posebice tehnike disanja koje se u sklopu joge prakticiraju. Duboko udišite i izdišite. Na udah trbuh gurajte prema van, kod izdisaja snažno istiskujte zrak iz nosa i uvlačite trbuh. Aktivno disanje, poput ovog, aktivira unutarnju energiju i podiže raspoloženje.Važan je i prvi dnevni obrok. Za dobro raspoloženje ujutro doručkujte zobene pahuljice, bananu i orahe.

Metabolizam & san

T3 I T4 Hormoni štitnjače reguliraju osjećaj gladi i tjelesnu težinu, raspoloženje i potrebu za snom i to u suradnji s hipofizom. Ona kroz proizvodnju TSH šalje signal štitnjači za proizvodnju hormona trijoditironina (T3) i tiroksina (T4), koji ovisno o razinama u krvi ili potiču ili usporavaju metabolizam.

Što sami možete napraviti da taj proces teče bez problema? Za početak, jedite namirnice bogate jodom. Štitnjači je za rad potreban taj element u tragovima, a nalazi se u ribi, špinatu, algama, morskoj soli.

Pripazite, prevelika količina kofeina dodatno snižava aktivnost hormona. Radije povremeno popijte zeleni čaj, on sadrži antioksidanse koji čuvaju zdravlje stanica.

Veze & ljubavi život

OKSITOCIN Djelovanje ovog hormona je raznoliko. On produbljuje osjećaj povezanosti s drugim ljudima, čini nas vjernima, otpornima na stres i zadovoljnima. Puno tog hormona se izlučuje tijekom porođaja i dojenja, ali i kad vas zagrli prijateljica. Poznato je i da oksitocin preplavljuje tijelo i tijekom seksa. Nemate partnera na vidiku? Dodirivanje vlastitog tijela kad se mažete losionom nakon tuširanja ili prilikom masaže ojačat će pozitivan osjećaj prema vlastitom tijelu i sebi.

Imunitet & tjelesna težina

KORTIZOL Tko danas nije pod stresom? No ako ste konstantno preopterećeni ili vas stalno muče brige, vaši hormoni, oni koji u povremenim stresnim situacijama tijelo štite podižući njegovu spremnost na reakciju, sada se pomalo okreću protiv vas. Problem je u tome što stanje napete pripravnosti postaje pravilo, a ne iznimka. Tada ni razina kortizola dugo ne opada i time šteti tijelu. Moguće posljedice su oslabljeni imunitet, porast težine, slabiji živci, poremećaji spavanja kao i povećan rizik od razvoja dijabetesa.

Priuštite svom endokrinom sustavu dovoljno sna, a muče li vas prije spavanja razne misli, slušajte audio snimke zvukova mora, potoka ili pjev ptica. Zvukovi iz prirode će vas opustiti i pomoći vam brže zaspati.Odaberite neku fizičku aktivnost koja će vas smiriti.

Obnova kože & sagorijevanje masnoća

SOMATOTROPIN Radi se o hormonu rasta koji tijekom noći proizvodi hipofiza. Njegova uloga je važna ženama jer on potiče obnovu stanica kože, ali i sagorijevanje masnoća. Želite li ga poduprijeti u njegovu zadatku, preskočite kasnovečernje obroke – iza 18 sati je zabranjeno jesti. Tako će se razina šećera u krvi sniziti, što će potaknuti hipofizu na lučenje veće količine somatotropina. Alternativa tom pokušaju jest izostavljanje barem ugljikohidrata nakon 18 sati.

Želite li bez puno odricanja djelovati protiv sitnih borica na očima i debljanja, morate u svoj život unijeti zdrave promjene. Pored kretanja i opuštanja, važno je i uravnoteženo jesti te u prehranu uključiti puno povrća, voća, mliječne proizvode od obranog mlijeka, zdrave masnoće (primjerice kokos, avokado, losos, lan) i fermentirane namirnice (primjerice kefir i kiseli kupus).

Komentari