Koji je oblik kontracepcije najbolji?

Oralna hormonska kontracepcija već je desetljećima najpopularnija metoda zaštite, baš kao što je kondom još uvijek jedino sredstvo koje istodobno štiti od trudnoće i zaraznih bolesti. No znate li što su i kako djeluju vaginalni prsteni, kontracepcijski implantati ili flasteri?

Prije više od 50 godina na tržištu su se pojavile prve kontracepcijske pilule, koje su sve do danas ostale najpopularnija metoda zaštite od trudnoće u čitavom svijetu. Popularnost pilula ne jenjava zahvaljujući tome što suvremene varijante sadrže znatno manje doze hormona od ranijih ‘hormonskih bombi’, koje su često prozivane i za višak kilograma kod žena, baš kao i za češće obolijevanje žena od karcinoma dojke. Pilule treće generacije, kakve danas koristimo, prije svega su prikladne za mlade žene. U međuvremenu su se međutim pojavile i brojne druge suvremene kontracepcijske metode. Zaštita od neželjene trudnoće danas je osigurana čak i bez uporabe hormona. Najbolje je to što se za svaku starosnu skupinu i za svaku životnu situaciju može pronaći odgovarajuća metoda. No koju odabrati? To naravno ovisi o individualnim potrebama, ali i o očekivanjima koje imate – želite li ‘stvar’ imati pod kontrolom svaki dan ili vam je pak draže godinama biti sigurni, a ne misliti o zaštiti. Dođete li kod ginekologa s ‘pričom’ kako ne želite više djece pa vam treba neka pouzdana metoda zaštite, najčešće će vam preporučiti ili kontracepcijske tablete ili intrauterini uložak, poznatiji kao spirala. Ove dvije metode najpopularnije su u Hrvatskoj, no koje još metode zaštite od neželjene trudnoće postoje? Jeste li čuli za hormonalne flastere, vaginalni prsten, kontracepcijski implantat… i kako oni djeluju?

Svaki dan

Osim klasičnih pilula s estrogenom postoje i one bez estrogena. U tu se skupinu ubrajaju mini pilule (primjerice, za majke koje doje ili za osobe koje ne podnose estrogen).
Uzimanje: S estrogenom: svaki dan tijekom tri tjedna, a nakon toga slijedi stanka. Mini pilule: bez stanke. Ovaj ‘dugotrajni ciklus’ nema nikakvog utjecaja na plodnost. Tijelo se jednostavno na to navikne.
Djelovanje: Klasične pilule sprječavaju ovulaciju, a one bez estrogena stanjuju sluznicu maternice.
Nuspojave: Obje vrste pilula mogu uzrokovati povećanje tjelesne težine, glavobolje, trombozu. Pilule nisu prikladne za žene starije od 35 godina koje puše, kao ni za one s povišenim krvnim tlakom.
Sigurnost: 97-99,9%

SVAKI TJEDAN 

Hormonski flasteri oslobađaju estrogen, kao i gestagen.
Primjena: Svakog ih tjedna sami trebamo iznova nalijepiti na kožu ruke ili bedra. Nakon tri tjedna slijedi stanka za menstruaciju.
Djelovanje: Hormoni putem kože dospijevaju u krv, sprječavaju ovulaciju i blokiraju put spermatozoidima.
Prednost: na zaštitu od trudnoće potrebno je misliti samo jednom tjedno. Ova je vrsta zaštite prikladna i za žene u menopauzi.
Nuspojave: Flasteri mogu uzrokovati povećanje tjelesne težine, glavobolje ili trombozu. Nisu prikladni za žene starije od 35 godina koje puše, kao ni za one s povišenim krvnim tlakom.
Sigurnost: 99,1% Flaster je siguran kao i klasična kontracepcijska pilula.

SVAKI MJESEC

Kontracepcijski vaginalni prsten oslobađa hormone estrogen i gestagen koji preko sluznice dospijevaju izravno u krvotok.
Primjena: Savitljivi prsten žena sama stavlja u rodnicu poput tampona. Prsten tamo ostaje tri tjedna, a nakon toga ga je potrebno ukloniti. Tjedan dana nakon uklanjanja potrebno je staviti novi prsten. Ova se metoda preporučuje i kod smetnji u menstrualnom ciklusu.
Djelovanje: Prsten uveden u rodnicu neprekidno oslobađa hormone estrogen i gestagen i tako sprječava ovulaciju. Ako želi, žena prilikom seksualnog odnosa može izvaditi prsten iz rodnice i potom ga opet vratiti, s time da izvan rodnice ne smije biti više od tri sata.
Nuspojave: Prsten može uzrokovati povećanje tjelesne težine, glavobolje, bolove u grudima, trombozu. Rijetko se može pojaviti i osjećaj stranog tijela u rodnici. Kao i kod oralnih kontraceptiva, ring ne smiju koristiti žene koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi, dijabetičarke i oboljele od tumora.
Sigurnost: 99,4%

SVAKE TRI GODINE

Kontracepcijski implantat nudi zaštitu od trudnoće tijekom tri godine. Implantat sadrži gestagen, ali ne i estrogen.
Primjena: Implantat je fleksibilna cjevčica dugačka otprilike 4 cm, koju liječnik u okviru manjeg operativnog zahvata umeće ispod kože na nadlaktici.
Djelovanje: Najvažniji učinak implantata je sprječavanje ovulacije. Prednost je u tome da djelovanje implantata prestaje odmah nakon uklanjanja pa je stoga ova metoda prikladna za osobe koje u budućem razdoblju planiraju trudnoću.
Nuspojave: U najčešće nuspojave ubrajaju se povećanje tjelesne težine, glavobolje, depresije, smanjeni libido i umor.
Sigurnost: 99,9%

SVAKIH PET GODINA

Hormonska spirala predstavlja kombinaciju spirale i hormona gestagena.
Primjena: Spiralu ginekolog uz pomoć aplikatora umeće izravno u rodnicu. Spirala u tijelu može ostati do pet godina, a hormone ispušta ravnomjerno i postupno.
Djelovanje: Spirala sprječava da se jajašce ugnijezdi u maternici. Gestagen također blokira spermatozoide.
Nuspojave: Može doći do povećanja tjelesne težine, glavobolja, bolova u trbuhu.
Sigurnost: 98% Spiralu je lakše umetnuti nakon poroda, nego što je to slučaj kod mladih žena. Alternativu bez hormona predstavlja bakrena spirala. Ona oslobađa minijaturne čestice bakra koje sprječavaju oplodnju. Sigurnost: 97%

JOŠ NEKE METODE

Dijafragma: gumenu kapicu potrebno je uvesti u rodnicu prije spolnog odnosa i ukloniti je šest sati kasnije. Dostupna je u devet različitih veličina pa bi se stoga oko odabira trebalo konzultirati s ginekologom.
Savjet: najbolje je kombinirati dijafragmu s kontracepcijskim gelom ili pjenom.
Sigurnost: 95%

Metoda mjerenja temperature: imate li redoviti ciklus i urednu menstruaciju, ne trebate koristiti kontracepcijska sredstva svakodnevno, nego samo za plodnih dana. Koji su dani plodni najlakše je odrediti pomoću tjelesne temperature. Problem predstavlja činjenica da na temperaturu mogu utjecati stres ili bolest.
Sigurnost: 94% Analizu ciklusa može se napraviti i kompjutorski. Dovoljno je mjeriti temperaturu i unositi vrijednosti u računalo, koje zatim upozorava na plodne dane.
Sigurnost: 95%
Pjena, sprej, gel: kemijske metode kontracepcije mogu imati različite oblike. Svi takozvani spermicidi uvode se u rodnicu prije spolnog odnosa, a djeluju tako da ubijaju spermatozoide. Spermicidi nisu osobito pouzdani.
Sigurnost im je oko 94%.
Kondom: u slučaju da se pravilno primijeni, sigurnost kondoma je 96%.
Dodatna prednost je i to što kondomi ujedno štite od spolnih bolesti, a i mogu se nabaviti bez recepta. Nedostatak je to što se ne mogu upotrebljavati u slučaju alergije na lateks.

U prosjeku 8 godina štitimo se oralno

Unatoč novim metodama kontracepcije koje ženama bez sumnje nude veću fleksibilnost, dvije činjenice o ‘klasičnoj’ kontracepciji godinama su nepobitne. Naime, prezervativ je još uvijek jedino sredstvo koje istovremeno štiti od trudnoće i zaraznih bolesti, a oralna hormonska kontracepcija već desetljećima najpopularnija metoda zaštite. Procjenjuje se da je koristi više od 100 milijuna žena u svijetu, a prosječno se uzima tijekom osam godina. I među Hrvaticama su pilule još uvijek najpopularnije. Protiv neželjene trudnoće, akni, menopauze, policističnih jajnika… koristi ih oko 80 tisuća Hrvatica. No zabrinjava činjenica da prema jednom istraživanju njih čak 44 % nije znalo ništa o pilulama koje su koristile.

Komentari