Koristite li zdravstvene aplikacije?

Dansa se sve više korsite blagodati zdravstvenih i fitness aplikacija koje nam mogu pomoći da kritički propitujemo svoje ponašanje i odnos prema zdravlju. No služimo li se njima ispravno?

Što dugoročno pridonosi očuvanju zdravlja?

Zdrava prehrana i redovito kretanje vrlo su važni. Očuvanje zdravlja postiže se i jačanjem vlastitih resursa kroz uvjete prilagođene zdravijem životu. To uključuje i dobre socijalne veze i stabilnu radnu klimu ili u starosti stalnu otvorenost i promišljeno upravljanje novim medijima.

Pomažu li nam zdravstvene i fitness aplikacije?

Vježbanje pilatesa, igranje tenisa, fitness ili zdravstveni vodič te vodič za, primjerice, trudnice na digitalnim uređajima sve se više koriste i svakako da nam mogu pomoći da kritički propitujemo svoje ponašanje i odnos prema zdravlju. Iako ne bismo smjeli zbog takve neprestane digitalne kontrole izgubiti i zaboraviti kvalitetu života. Neki postanu ovisni o dnevnim rezultatima učinka aplikacija koje koriste i isključivo njime mjere svoje stanje. I u skladu s njima osjećaju se dobro ili loše. I lošiji rezultati trebali bi u nama izazvati zadovoljstvo.

Kako ću prepoznati dobru zdravstvenu aplikaciju?

Ovakve aplikacije prije svega bi nam trebale pomoći u razmišljanju o vlastitom zdravlju i mijenjanju loših navika. Pritom treba uzeti jedan stil ponašanja i odabrati samo jednu aplikaciju jer će više njih samo stvoriti zbrku i sve će završiti kao i naše novogodišnje odluke. Ono što je kod korištenja aplikacija bitno jesu disciplina i dosljednost te da one nude konkretna, stručna rješenja. Za pušače, primjerice, postoje vrlo dobre aplikacije koje se ne služe samo metodom dignutih palčeva, nego praktičnim savjetima koji potiču na akciju. I da vam ne stvaraju strah, nego da vas stalno upućuju na zdravstvene i financijske dobitke nakon odvikavanja.

Tekst: Iva Ćurić
Foto: Profimedia

Komentari