Ni muškarci nisu pošteđeni problema s inkontinencijom

O inkontinenciji ili, laicki rečeno, ‘bježanju mokraće’ ne govori se puno u javnosti, no zahvaljujući kvalitetnim higijenskim pomagalima i promjenama nekih životnih navika moguće je bez nelagode prebroditi ovo, nasreću, najčešće privremeno stanje

Je li vam se ikada dogodilo da ste se od srca nasmijali ili pak da ste se zakašljali te da vam je malo ‘pobjeglo’? Naravno, mislimo na malu količinu mokraće. Ili se rekreativno bavite sportom, no u posljednje vrijeme izbjegavate trening jer svaki intenzivniji pokret u vama izaziva nelagodu i/ili strah da se to opet ne dogodi? Ne brinite se, niste bolesni, no možda imate problem s inkontinencijom, tj. slabljenjem mokraćnog mjehura, od čega pati svaka četvrta žena starija od 35 godina te svaka druga iznad 60. Statistike kažu i to da čak 40 posto žena  doživljava ‘bježanje mokraće’ tijekom bavljenja sportom. Tada je, zapravo, riječ o tzv. stresnoj inkontinenciji, koja je najčešća. Točan uzrok oslabljenog mokraćnog mjehura nije poznat, ali smatra se da mišići mjehura šalju mozgu pogrešne signale da je puniji nego što jest. O inkontinenciji se ne govori puno u javnosti, no zahvaljujući kvalitetnim higijenskim pomagalima i promjenama nekih životnih navika, moguće je bez nelagode prebroditi ovo, nasreću, najčešće privremeno stanje.

NI MUŠKARCI NISU POŠTEĐENI

Inkontinencija nije bolest, ali je nelagoda, prije svega psihološka, koje nisu pošteđeni ni muškarci, posebice oni kojima je kirurški odstranjena prostata. Njima će liječnici kao obveznu terapiju preporučiti vježbe koje jačaju mišiće zdjelice. Sada već postoje i različiti uređaji koji po principu elektrostimulacije jačaju taj dio tijela, no i klasične vježbe, ako ih izvodite na pravi način, imat će dobar učinak. Vježbanje, ali i druge promjene životnih navika, dovest će do uspjeha. Naime, dokazano je da eliminacija tamnih čajeva iz prehrane može ublažiti tegobe inkontinencije, baš kao i izbjegavanje kofeina, proizvoda koji sadrže mnogo šećera i umjetna sladila, jer oni dodatno nadražuju mokraćni mjehur.

KEGELOVE VJEŽBE – NAJBOLJI LIJEK

Iako nema univerzalnog lijeka – osim promjene životnog stila, fizikalne tereapije i medicinskih pomagala – u pojedinim slučajevima liječnik će preporučiti kirurški zahvat koji će riješiti problem, no, kad je riječ o privremenoj inkontinenciji, najkorisnije je izvoditi vježbe za jačanje zdjelice, među kojima su najpoznatije Kegelove vježbe. One uključuju stiskanje pubokoksigealnog mišića (isti mišić koji zaustavlja mlaz mokraće) i njegovo zadržavanje dok se sporo broji do tri. Žena se zatim treba opustiti dok izbroji do pet, a zatim ponoviti stezanje. Postupno treba povećavati zadržavanje stisnutog mišića dok se ne izbroji deset. Kegelove vježbe nisu učinkovite ako se stišću mišići trbuha, bedara ili stražnjice istodobno kada se stišće područje rodnice.

Kako bi žena bila sigurna da ispravno vježba, treba staviti dva prsta u rodnicu, malo ih raširiti i stisnuti mišiće rodnice – ako osjeti da se mišići oko prstiju stišću, pravilno izvodi vježbu.

KOJE SU BOLESTI OKIDAČI?

Uzrok slabljenja mokraćnog mjehura mogu biti i moždani udar, demencija ili šećerna bolest. Često se u živčanim kanalima pojavljuju oštećenja ili smetnje koje onemogućuju prijenos pravih signala u mozak ili mokraćni mjehur, a u slučaju demencije posrijedi je nemogućnost registriranja tih signala. To može dovesti do pretjerane aktivnosti mokraćnog mjehura (prečeste potrebe za mokrenjem) ili pak do njegove smanjene aktivnosti (neučinkovitog pražnjenja mjehura, što uzrokuje istjecanje mokraće). Parkinsonova i Alzheimerova bolest, demencija, multipla skleroza i ozljede mozga također mogu utjecati na komunikaciju između mozga i mokraćnog mjehura. Preosjetljivost mokraćnog mjehura mogu izazvati i urinarne infekcije.

HORMONSKE PROMJENE

Hormoni, poznato je, upravljaju cijelim našim tijelom, pa tako mogu biti i glavni krivci za pojavu problema s inkontinencijom. Oslabljen mokraćni mjehur vrlo je česta nuspojava trudnoće i porođaja. Kombinacija hormonskih promjena, pritiska maternice na mokraćni mjehur i napora tijekom samog porođaja može smanjiti učinkovitost mišića zdjelice. I pretilost, koja u mnogim slučajevima dolazi u paru s hormonskim disbalansom, može povećati pritisak na mišiće abdomena i zdjelice, što dovodi do slabljenja mokraćnog mjehura, pa je regulacija tjelesne težine u tom slučaju najpouzdanija ‘terapija’. I tijekom menopauze dolazi do brojnih fizičkih i hormonskih promjena. Konkretno, u abdominalnim mišićima dolazi do smanjenja količine estrogena. To može izazvati promjenu položaja mokraćnog mjehura, što smanjuje učinkovitost mišića koji ga zatvaraju.

Tekst: Danijela Petrov/Lisa
Fotografije: Profimedia

Komentari