Novi put prema željenoj težini

Vitka linija je stvar glave, a ne odricanja! To ne znači da možete jesti što želite i u količinama koje želite kako biste izgubili ‘višak’, ali ni stalno uskraćivanje nije rješenje. Otkrivamo vam novi put prema željenoj težini

SLUŠAJTE ŽELUDAC

Zašto bi vam se život vrtio oko zdrave hrane?

Sve je veći broj onih kojima je zdrava prehrana postala svojevrsna zamjenska religija s obzirom na to koliko fanatično pristupaju namirnicama i koliko misli i energije dnevno ulažu u to što će unijeti u organizam. Nekima se zapravo život vrti oko toga, ali ne zato što su sladokusci, nego zbog opterećenosti hranom i zdravim životom. Otprilike ovako teče njihov svakodnevni vrtuljak misli: “Meso samo jednom tjedno, ali svaki dan najmanje dvije porcije voća i povrća. I to, naravno, iz prirodnog uzgoja, jer ću tako dulje zadržati zdravlje i vitkost”. Ali to uopće nije tako!

Jedite što hoćete i što tijelo traži

‘Ova navodna pravila prehrane znanstveno nisu održiva’, kaže Uwe Knop, njemački nutricionist. Već iz naslova, odnosno podnaslova njegove knjige ‘Jedite što hoćete: Zašto vas zdrava prehrana, umjesto zdravijima, čini još bolesnijima’, jasna je njegova pozicija. Knop smatra da onaj tko sluša glas svojega želuca i svoga tijela zna da je hrana koju želi emotivni nadomjestak za zadovoljstvo te jede čokoladu i hamburger ne zato što je pod stresom ili loše volje, nego onda kada tijelo to zahtijeva. I tada treba, bez grižnje savjesti, odgovoriti na tu potrebu.

ZAKLJUČAK

Tko želi dugoročno skinuti kilograme, trebao bi naučiti slušati
svoje tijelo jer bi tada točno znao što mu je potrebno. Navodna pravila prehrane možete onda odbaciti kao beskorisnu propagandu.

VELIKI ‘ZBOGOM’ NEGATIVNIM MISLIMA

Pogrešna uvjerenja

Znamo da bismo trebali smršavjeti, ali nikako da dobijemo želju za tim? Uzrok se krije u tome da u nama često postoje nesvjesne negativne misli koje utječu na nas da mislimo i djelujemo onako kako zapravo ne bismo htjeli. Mnoga od tih naših pogrešnih uvjerenja potječu od roditelja, učitelja i prijatelja, a tijekom godina ona su postala naša istina. Dokle god to sebi ne osvijestite, bit ćete pod svojevrsnom kontrolom neke ideje. Ali negativna uvjerenja lako se mogu pretvoriti u pozitivna.

Reprogramirajte se!

Mozak ima područja za pozitivno i negativno razmišljanje: kada mislimo negativno, ta će se polja aktivirati. Iz toga proizlazi da prioritet treba dati pozitivnom razmišljanju: pohvalite sebe, govorite lijepe stvari o sebi i drugima. Tako će se područje pozitivnog povećati i promijenit će se vaša perspektiva.

ZAKLJUČAK

Kada promijenimo mišljenje o sebi, promijenit ćemo se u cijelosti. Pretvorite negativne misli u pozitivne.

POSTAVITE SEBI TRI PITANJA

Jedenje kao refleks

Uz kavu – komad torte plus mali slasni cupcake i još nekoliko keksa za kraj. Istina, reći ćemo na kraju druženja prijateljici kada smo sve to strpali u sebe, kako smo pretjerali, ali ćemo taj scenarij, ako smo ljubitelji slatkog, vjerojatno ponoviti na idućem druženju. Unatoč tome što znamo kako nam je sve što smo pojeli – zapravo nepotrebno. Motivacijski trener Pierre Franckh u svojoj knjizi ‘Poželite biti vitki’ savjetuje da si u takvim situacijama, kada se ne znamo kontrolirati, prije jela postavimo tri bitna pitanja.

Svjesno jesti

Osvijestite sebi kako se ponašate prema hrani tehnikom tri pitanja koja ćete si postaviti prije konzumiranja i tijekom gutanja hrane. Pitajte se jeste li gladni, zašto sada jedete i jeste li već siti. Primijetit
ćete da postoje namirnice koje jedete jer ste doista gladni i one druge kojima se zapravo hrani vaša duša. Utješite dušu pravom duševnom hranom kao što su glazba, knjiga, meditacija, šetnja prirodom… Ako na sva tri pitanja uvijek budete iskreno odgovarali, polako ćete postati svjesni svojeg ponašanja kada je hrana u pitanju pa ćete i manje jesti.

ZAKLJUČAK

Rukom posegnemo nesvjesno, kao da je riječ o refleksu, za tanjurom na kojem je hrana. Pitajte se zašto je to tako i tako prepoznajte vaše stvarne potrebe.

ODABERITE OBRAZAC

Tjelesna težina je precijenjena

Iako je to još u glavama mnogih najbolji pokazatelj nečije debljine, odnosno vitkosti, na BMI, tj. indeks tjelesne mase, mnogi liječnici i znanstvenici gledaju sa sumnjom. Prigovori stručnjaka na BMI sastoje se u tome da ne vrijede jednako omjeri pravilne raspodjele masti i mišićne mase za sve ljude. Stoga, prema toj tablici BMI-ja, ne bismo mogli reći ni je li netko zdrav ili nije. Osim toga, ljudi vjeruju da je broj indeksa tjelesne mase nepogrešiv
te zbog toga mogu pomisliti da su debeli (iako to možda doista nisu) i tako narušiti sliku o svome tijelu. I to nepovratno.

Krojački metar umjesto vage

Nisu sve masne naslage opasne: kada su na bokovima, bedrima i stražnjici, ne povećava se rizik za srčanožilne bolesti. Opasne su one koje se nakupljaju na trbuhu. Stoga liječnici savjetuju da se ne mjeri BMI, nego omjer opsega struka i visine: ako podijelite opseg s visinom (u cm) i dobivene vrijednosti su ispod 0,5, nema razloga za brigu.

ZAKLJUČAK

Znanstvenici su osporili važnost indeksa tjelesne mase, ali on još uvijek određuje našu percepciju tjelesnog izgleda. Konačno se pozdravite s njim i zapamtite kako je za vašu figuru odlučujući omjer struka i visine.

NAUČITE REĆI ‘NE’

Samodisciplina

Možete li u supermarketu proći pokraj police sa slatkišima bez iskušenja da barem nešto od toga stavite u košaru? Čujete li glas koji tiho šapće: “Kupi me” Ili vas onaj lijenčina u vama zove da ostanete ispred TV-a i gledate tursku seriju umjesto da odete na planirani trening u teretanu? Samodisciplina jednostavno nije
za svakoga. No tu je bitno i pitanje savjesti. Američka studija u kojoj je sudjelovalo 1900 ispitanika otkrila je da savjesni ljudi najvjerojatnije ostaju vitki do kraja života. No ima nade i za one najpopustljivije.

Vaš digitalni trener

Samodisciplina i sposobnost da kažete ‘ne’, osobito kada je hrana u pitanju, može se naučiti. Za početak pretvorite svoj mobitel u trenera. Uz dijetu i sportske aplikacije moguće je usvojiti ‘vitke misli’: tko položi izvještaj o svojim obrocima kako bi dobio povratnu informaciju, uči kako biti postojan u svojim zamislima i planovima. Pomoći vam mogu brojač kalorija kao što je MyFitnessPal (Android i iOS uređaji), sportski programi poput Runtastic (Android i iOS uređaji) ili onaj za dijetalne polaznike kao što je Noom (Android
i iOS, sve besplatno).

ZAKLJUČAK

Tko ima samodisciplinu, lakše može reći ‘ne’ nepotrebnim kušnjama. A to se može naučiti tako da koristite
specijalizirane aplikacije na svom mobitelu i da uz pomoć njih redovito trenirate.

BEZ OSUĐIVANJA

Brza presuda

Kada analiziramo druge i osuđujemo ih zbog njihova izgleda radujući se svakoj ‘pogrešci’ koju pronađemo na njemu, činimo to većinom misleći kako nitko ne vidi i ne zna naše slabosti. Mislimo da vidimo druge onakvima kakvi jesu, a zapravo pritom vidimo uvijek samo sebe. (Pro)cjenjujete li druge, na taj način sudite
također i o sebi, i to negativno. Jer, ako samo obraćate pozornost na negativne stvari kod drugoga, gubite jasan pogled na ono što je lijepo kod drugoga, ali i kod sebe samih. I još nešto: kako biste dobili potvrdu za takav način razmišljanja i funkcioniranja, nesvjesno se okružite ljudima koji imaju isti pogled na svijet. Jer, oni vas neće osuditi zbog toga što činite i to će vam biti olakšanje! Vodite brigu o sebi, a ne o drugima Okrenite ovaj tijek misli tako da umjesto na
nedostatke svoj fokus stavite na ljepotu u svome okruženju. Izrecite kompliment drugima, nasmiješite im se. Kada se govori o drugima,
dajte pozitivan komentar. Primijetit ćete da i ovdje također slično privlači slično i da ćete sve više biti okruženi ljudima koji razmišljaju
na sličan način, odnosno pozitivno. Kao rezultat toga, počet ćete drukčije misliti, nećete sebe više osuđivati i vidjet ćete ono lijepo i dobro u sebi.

ZAKLJUČAK

Ono što kritiziramo kod drugih vrlo je često pogreška ili problem koji
zapravo sami imamo i protiv kojeg se nesvjesno borimo na taj način. Naučite vidjeti u drugima ljepotu, samim time i u sebi.

ZONE SLOBODNE OD JELA

Napast vreba odasvud

Čips dok gledate film na TV-u, čokoladice dok se vozite u autu, keksi na radnome stolu u uredu, bomboni na noćnom ormariću – na bitnim koordinatama našega svakodnevnoga života nalazi se uvijek nešto za grickanje, kao da ćemo u suprotnom umrijeti od gladi. To stvara podsvjesne veze između pojedinih mjesta i osjećaja – čin postaje navika. Svaki put, naime, kad se nađemo na tim mjestima, javlja nam se i osjećaj, odnosno misao da tamo moramo nešto pojesti. Ali navike se mogu mijenjati kada dolaze na ‘mamcima’!

Fiksna blagovaonica

Zapišite na papir sva mjesta u kući u kojima se jede i proglasi
te ih zonama slobodnim od jela. Za početak neka to
budu mjesta na kojima osjećate najmanji pritisak da morate nešto pojesti – spavaća soba ili radni kutak. Postupno isključujte sva mjesta u stanu i na radnome mjestu dok ne dođete do kuhinje i blagovaonice koje će ostati jedina mjesta gdje ćete konzumirati
hranu, ali sjedeći za stolom, a ne pokraj hladnjaka, gdje bi vam puno toga suvišnog bilo pri ruci.

ZAKLJUČAK

Navikli smo se na to da nam je hrana nadohvat ruke ma gdje se
nalazili. Tako povezujemo hranu s određenim mjestima i, svaki put kada se nađemo u njima, dobijemo apetit. Svedite ta mjesta na minimum – najbolje na samo jednu prostoriju.

Komentari