Pravi uzrok kasnih akni

Stariji ste od trideset godina, ali vaša nečista koža podsjeća na tinejdžersku? U tom slučaju može vas utješiti činjenica da niste jedini s tim problemom. Stručnjaci procjenjuju da se gotovo svaka četvrta žena u dobi od 25 do 45 godina bori s aknama.

Mučna tema zvana akne, nažalost, ne završava s pubertetom, nego pogađa i odrasle žene. Među njima ima i puno onih koje u vrijeme puberteta nisu imale problema s mrskim prištićima i miteserima. Pritom se u većini slučajeva radi o takozvanim kasnim aknama (Acne tarda), koje uglavnom pogađaju žene. Za razliku od pubertetskih akni, koža je pritom više suha nego masna.

Simptomi i uzroci

Prištići se najčešće javljaju na bradi te na nosu i čelu, i to u različitim varijantama: neke žene uglavnom imaju jednostavne mitesere, a druge osim toga imaju i crvene i upaljene akne. Osim toga, kod vecine njih se neposredno prije menstruacije pogorša izgled kože. Nedvojbeni uzrok kasnih akni nije utvrđen. Jasno je, međutim, da je riječ o oboljenju kože, kod kojeg se pojačava izlučivanje sebuma, zbog čega dolazi do upale lojnih žlijezda.

Pretpostavlja se da ta pojava može biti posljedica hormonskih promjena, kao što su, primjerice, prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula i trudnoća, ali i uzimanje nekih lijekova (preparata koji sadrže kortizon). Osim toga, čini se da kod pojave akni veliku ulogu igraju i svakodnevni stres, nezdrava prehrana i genetske predispozicije.

Njega i terapija

Pravilo broj jedan glasi: prištice nipošto nemojte sami istiskivati! Tako bi u kožu mogle prodrijeti bakterije, zbog čega bi akne snažno buknule. Kod pojave kasnih akni u svakom slucaju treba posjetiti
dermatologa. Liječnici protiv kasnih akni često propisuju neku od antibakterijskih krema, zahvaljujući kojoj lojne žlijezde smanjuju proizvodnju sebuma. U teškim slučajevima potrebno je uzimati i antibiotike ili hormonske preparate ili se pak primjenjuje terapija svjetlom. I same osobe pogoene aknama mogu nešto učiniti kako bi ih se riješile. Pritom je iznimno važno temeljito čišćenje kože blagim proizvodima za njegu koji ne sadrže sapun i koji su prilagođeni tipu kože. Kad je riječ o kremama, treba voditi računa o tome da ne sadrže ulja ili masti kako se pore ne bi iznova začepile. Ako se ne želite odreći šminke ili pak želite prikriti prištiće, najbolje je da u ljekarni potražite proizvode koji neće pospješiti nastanak akni. Ako primijetite da je pojava akni kod vas povezana sa stresom, trebali biste razmisliti o općenitoj promjeni načina života. Ako ste skloni porocima, suzdržite se od konzumacije alkohola i cigareta i pokušajte usporiti svoj tempo. Budući da se i prehrana može negativno odraziti na izgled kože, trebali biste se ponajprije suzdržati od mliječnih proizvoda i namirnica koje sadrže puno ugljikohidrata i šećera.

Tekst: Gordana Maskalan i Nikolina Petan
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Komentari