Sedam super boraca protiv nadutosti

Prebzo gutanje hrane, zatvor, ledena pića, intolerancija na neke namirnice, stres pa čak i neke vrste antibiotika mogu biti uzrok nadutosti. Naučite kako tome doskočiti na prirodan način

Svatko je imao osjećaj nadutosti koji nije nimalo ugodan te nas može ometati u svakodnevnim aktivnostima te umanjiti kvalitetu života, naročito njegovu socijalnu komponentu. Prema istraživanjima, od povremene nadutosti pati svaka šesta osoba. Previše hladne hrane i prebrzo gutanje kao i zatvor, intolerancija na neke namirnice te čak i stres i neke vrste antibiotika mogu uzrokovati nakupljanje plinova u našim crijevima ili nadutost u području trbuha. Naučite kako prirodnim sredstvima i metoda rještiti ovaj problem.

ĐUMBIR i KOMORAČ

Čajevi od đumbira ili komorača posebno su korisni kod nadutosti. Nutricionisti preporučuju da se umjesto čaja može uzimati i napitak od vode i tri kapi ulja paprene metvice. Naime, pepermint podržava probavu masti.

TOPLA VODA S LIMUNOM

Nutricionisti preporučuju da prvo što ćemo konzumirati svako jutro bude topla voda s limunom. Iscijedite pola limuna u 2 dl vode i popijte. Isti postupak možete ponoviti nekoliko sati kasnije. Ovako ćete potjerati toksine iz tijeka, spriječiti začepljenje i smanjiti nadutost.

SJEMENKE BUNDEVE

Ukusne i zdrave sjemenke bundeve sadrže vitamin A, kalij i balastne tvari tj. biljna vlakna koji pospješuju probavu i tako smanjuju nadutost. Jedna šaka sjemenki svaki dan spriječit će nadutost.

TOPLI OBLOZI

Usporenoj probavi od velike će pomoći biti utopljavanje. Primjerice, jedna boca puna tople vode opustit će trbuh i ublažiti nadutost. Također, dobra su solucija i jastuci punjeni košticama trešnje ili lavande – zagrijte ih u mikrovalnoj pećnici i stavite na trbuh.

MASAŽA

Abdominalna masaža koju možete i sami svladati deblokirat će osjećaj težine u želudcu. Masirajte trbuh nježnim kružnim pokretima u smjeru kazaljke sata, jer je to prirodni zavoj crijeva. To možete redovito raditi i to iz preventivnih razloga.

KRETANJE

Ono što će vam zasigurno dobro doći kod nadutosti jest hodanje. Tako se stimulira probava i plinovi brže odlaze iz našeg organizma pa je nadutost manja. Također, vježbanje i sport dobra su preventiva za nadutost.

 

 

Komentari