Što morate znati prije obračuna s viškom kilograma?

Nekoliko je bitnih stvari koje biste trebali imati na umu prije nego li započnete skidati viškove

I mršavi imaju visok kolesterol

Osobe koje su mršave često smatraju da nisu izložene riziku od nekih bolesti pa ne idu redovito na liječničke preglede. Oko jedne četvrtine ljudi u zapadnom svijetu ima normalni indeks tjelesne mase, ali i neki oblik poremećaja rada krvožilnog sustava kao što je visoki tlak ili visoki kolesterol, a nedavno je ukazano i na to da osobe koje puno sjede i usto imaju normalan indeks tjelesne mase te visok udio tjelesne masti uz malo mišićne mase spadaju u najrizičniju skupinu za razvoj metaboličkih bolesti i smrtnost od njih. Takve osobe unatoč normalnom indeksu tjelesne mase mogu imati smanjenu osjetljivost na vlastiti inzulin koji luči gušterača pa tako mogu i razviti preddijabetes ili dijabetes.

Vježbam da bih mogla jesti!

‘Vježbam da bih mogla jesti!’ Zvuči poznato? Mnogi čine upravo to. Iako im je cilj dodatni unos hrane, osobe koje se vode ovim motom imaju brojne zdravstvene koristi od tjelesne aktivnosti. “Ne bih rekla da dijete nisu učinkovite, ali je njihov učinak, nažalost, obično prekratak, a isto tako za njih se mnogo teže odlučiti i podnijeti ih psihički. Provođenje restriktivne dijete negativno se održava na živčani sustav osobe (posebno ako je jako ograničen unos ugljikohidrata), dok ‘prisilna’ tjelesna aktivnost pozitivno utječe na živčani sustav pa je osoba bolje raspoložena, smanjuje se bol te se s vremenom čak razvija i ovisnost o vježbanju”, kaže prof. Lana Ružić, dr. med. s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi korak – detoksikacija

Prvi korak u mršavljenju jest čišćenje tijela od toksina. Predlažemo dva načina. Stari, poznati način brzog čišćenja organizma jest konzumacija tzv. kalijevog tekućeg kruha. Dva velika i naribana krumpira, po 200 g naribane mrkve, repe i celera te 100 g kupusa prelijte s dvije litre vode. Kad voda zavrije, pustite da kuha još oko 30 minuta. Procijedite pa pijte tekućinu tijekom dana. Drugi način je četkanje: tri do pet minuta na dan četkanja kože četkom za tijelo s prirodnim vlaknima (ili spužvom za tijelo) potaknut će cirkulaciju i razgradnju masnih naslaga, ali i ukloniti odumrle stanice kože. Četkanje počnite odozdo (od stopala, preko listova, bedara, stražnjice, dlanova… pa sve do lica). Ovo prakticirajte ujutro.

Foto: Profimedia

Komentari