Što se krije iza rumenih obraza?

Peckanje, crvenilo, osjećaj vrućine na koži... sve su to simptomi kuperoze, poremećaja mikrocirkulacije kojem su najviše sklone osobe osjetljive kože. Kako taj problem postaje sve češći, otrkijte kako ga prevenirati i(li) ukloniti

Kuperoza, rosacea ili, kako je neki još nazivaju, prokletstvo Kelta zapravo je poremećaj mikrocirkulacije te se javlja kod osoba koje imaju osjetljivu kožu. Problem je najviše izražen kod žena
sa svijetlom, osjetljivom kožom. Većinom počinje tako da se jagodice osipaju rumenilom kad smo uzbuđeni ili jedemo ljutu hranu, ali crvenilo ubrzo nestaje. Sve dok jednom ne ostanu crvenkaste mrlje, a pogled u ogledalu otkriva tanke kapilare koje se naziru ispod kože. To je znak da su kapilare izgubile sposobnost stezanja, odnosno da su se trajno proširile. Zbog toga stijenke postaju propusne, a koža reagira iritacijama.

ŠTO UZROKUJE KUPEROZU?

Kuperozu uzrokuju i vanjski i genetski faktori. Tamnija koža s normalnim ili blago pojačanim sebumom teže će postati žrtvom kuperoze zbog svoje pojacane izolacije, dok je tanja, svjetlija, suša koža osjetljivija. Kod takve kože pojavljuje se osjećaj peckanja, vrućine i crvenila. Najčešće se pojavljuje na obrazima, nosu, čelu i bradi. Ako koža ima genetsku predispoziciju, vanjski faktori samo dodatno pogoduju razvoju i širenju poremećaja. Kod ljudi s tankom ili slabom elastičnosti kapilarnih stijenki dolazi do pucanja žilica te zadržavanja krvi u tom području. Bez mogućnosti brze resorpcije u tkivu, žile ostaju raširene bez mogućnosti povrata u prvobitno stanje te to uzrokuje kuperozu. Kod normalne, zdrave kože kapilare se šire kako bi napravile mjesta za pojačani dotok krvi u lice kada doe do njega. Kapilare se potom stežu i na kraju vraćaju u izvorno stanje. Brojni su rizični faktori koji mogu uzrokovati kuperozu: ekstremne i iznenadne promjene temperature, izloženost suncu, stres, tjelovježba i rad pod visokim temperaturama, zagađenje, vruća pića i začinjena hrana, alkohol i cigarete, zdravstveni problemi poput visokog krvnog tlaka, grubo i neispravno korištenje proizvoda za njegu kože te genetika.

KAKO IZIĆI IZ CRVENE ZONE?

Problem crvenila na licu moguće je rješavati tretmanima u koje je svakako potrebno uvrstiti ultrazvučnu terapiju, mikrodermoabraziju, koja je moguća samo u pocetnoj nultoj i prvoj fazi kuperoze, a najbolji rezultati su u sinergiji ovih metoda u kombinaciji s laserom za kapilare. Žutim laserom djeluje se na vaskularne strukture i nježno, bez oštećivanja epidermisa utjecemo na koagulaciju krvnih žila te takosmanjujemo utjecaj vanjskih faktora na njihovu osjetljivost i daljnju progresiju. Prije odabira tretmana kod problematike kuperoze važno je profesionalnim analizatorom pregledati kožu i utvrditi stupanj problematike. O tome će ovisiti odabir metode rada, ali i preparata koji su u ovom slučaju neizbježni te ih je potrebno koristiti kao terapju sljedećih nekoliko mjeseci.

Komentari